Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №639 від 16.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Маракуйя

Маракуйя

Фрукт маракуйя або Страстоцвіт їстівний. Maracuj ­ його португальська назва. Всередині плоду багато насіння, мабуть, тому в Африці маракую називають гранадилою, за схожість з іншим чудовим плодом ­ гранатом. В Австралії фрукт називають пасифлорою, в Малайзії та Індонезії ­ маркізою. Для англійців і американців маракуйя ­ плід пристрасті.

Фрукт маракуйя ­ невеликий плід розміром з невеликий лимон або апельсин. Навряд чи він зможе зачарувати кого­небудь зовнішнім виглядом, але кисло­солодка серцевина припаде до смаку багатьом гурманам.

Маракуйя ­ кисло­солодкий фрукт з легкою гіркотою і чудовим ароматом. На прилавках магазинів можна побачити плоди маракуї різного кольору ­ зеленого, жовтого, бузкового, пурпурного і навіть коричнюватого. Смак фрукта залежить не від кольору, а від ступеня зрілості. У зрілої маракуї шершава, потріскана шкірка, такі плоди більш солодкі, вони придатні для вживання в свіжому вигляді.

Вирощують маракую в основному заради отримання соку, який у сумішах з іншими фруктовими соками повністю розкриває свої смакові якості. Сік маракуї додають у молочні продукти, соуси до морепродуктів, морозиво і кондитерські вироби. На його основі існує безліч рецептів коктейлів.

М’якоть маракуї ­ відмінна добавка до фруктових салатів і морозива. Можна з’їсти її ложечкою, вибираючи насіння зі свіжого плоду.

Корисні властивості маракуї

Як і інші екзотичні фрукти, маракуйя прийде нам на допомогу в холодну пору року і позбавить від вітамінної недостатності. Плід містить велику кількість вітаміну С, вітамін А, вітаміни групи В.

Сік маракуї чудово вгамовує спрагу і знижує температуру.

Клітковина, яку містить плід, допоможе при проблемах з травленням. Маракуйя надає легку проносну дію, покращує роботу кишечника.

Насіння маракуї їстівні, однак мають дію снодійного. Плід містить глюкозид пасифлорин, що забезпечує його заспокійливу дію на організм. З пасифлори вироб­ляються медичні препарати седативної дії.

Сік маракуї ­ чудовий косметичний засіб для підвищення тонусу шкіри. Він використовується в багатьох зволожуючих і що регенерують препаратах для шкіри.

Чудовий запах маракуї не оминула увагою парфумерна промисловість.

Плід маракуйя ­ символ літа, запального бразильського карнавалу. Впустіть у своє життя частинку яскравого тропічного сонця!

16.01.2014



Рівне-Ракурс №10 від 16.01.2014p. 
На головну сторінку