Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №640 від 23.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Персональна виставка

Фотовиставка поза цензурою

Фото, які неможливо було опублікувати в радянський період, представив рівненському глядачу одеський фотожурналіст Олег Куцький. Персональна фотовиставка якого “Дим пам’яті” із 47 фото відбулася в Рівненському обласному краєзнавчому музеї .

Чорно­білі фото, відзняті на плівку, були оздоблені автором у рами, які рясніли лозунгами газет радянського періоду. На фото, які були зроблені у період з 1970 по 1991 рік, показано інше життя радянського народу, не те, що на мальовничих обкладинках тогочасних друкованих видань.

Автор з притаманним одеським гумором пов’язав у фотороботах абсурдні лозунги радянських часів із протилежними сюжетами.

­ Виставка не має жодного “гламурного” фото, ­ розповів автор проекту Олег КУЦЬКИЙ, ­ радянське життя вже відійшло в минуле, але й досі той менталітет тримається в головах людей старшого покоління. Зараз ми живемо в викривленому світі, отриманому в спадок від СРСР. Тому в моїх газетних заголовках написані абсурдні лозунги, які не відповідали реальному життю радянської людини.

Головне зараз, щоб нинішнє молоде покоління людей почувало себе вільним у цій країні, щоб не було радянського менталітету ­ “Моя хата зкраю.”

У радянські часи я працював фотокореспондентом у газеті, й такі фото були не припустимі для публікацій. Але мене ці теми хвилювали. Тому фотографував “ганебні” для радянського періоду речі й тримав в архіві.

Ідея зробити виставку виникла спонтанно. Відсканував старі фотонегативи, оформив кілька фото в такому стилі з рамками з радянськими лозунгами. Друзі порадили продовжувати цю серію. Коли з’явилася концепція виставки ­ мене це захопило й змусило продовжувати працю. Робота ця кропітка, адже зараз важко знайти старі радянські газети та влучні заголовки для моїх фото. Буває так, що над створенням однієї фотографії працюю місяць ­ два. Зараз серія налічує біля півсот­ні фото, але хочу довести кількість фотографій до 74­ьох, ­ стільки років панувала радянська влада. Щодо фотографічних зв’язків з вашим містом, то я дуже часто тут буваю. Активно беру участь у рівненському Міжнародному “Фотовернісажі на Покрову”, який проводить фотохудожник та мій товариш ­ Олександр Харват, завдяки активності якого рівняни й побачать мою персональну фотовиставку “Дим пам’яті”.

23.01.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2014p. 
На головну сторінку