Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №646 від 06.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Персик

Персик

Персик ­ один з найсмачніших літніх фруктів. Соковита, ароматна м’якоть, величезна різноманітність смакових відтінків та просто дуже красивий плід! Персик ­ це делікатес. Але головне ­ корисні властивості, якими природа щедро наділила його.

Персики допомагають відновитися після перенесених захворювань, після стресів. Корисні вони для поліпшення серцевої діяльності, при подагрі, ревматизмі, при захворюваннях нирок, печінки. Навіть початкові форми прояву цирозу печінки можуть вилікувати персики. І ще, дуже цікава властивість персиків ­ вони знижують потребу організму в алкоголі. Дуже корисне вживання персиків при токсикозі у вагітних. При аритмії, недокрів’ї, зниженій кислотності корисно приймати по чверті склянки соку за 15­20 хвилин до їди. Для того, щоб очистити організм від шкідливих речовин та продуктів розпаду, досить з’їдати щодня 2­3 персики, адже персик покращує травлення.

Користь і протипоказання

А протипоказань у персиків зовсім небагато ­ це ожиріння і діабет. Однак для тих, хто не страждає ожирінням, а просто уважно стежить за своєю вагою, персики шкоди не завдадуть, а будуть тільки корисні. У плодах персиків міститься багато клітковини і пектинів, що сприяє кращому перетравленню їжі, найбільш повного видалення з організму шкідливих речовин (важкі метали, пестициди, “поганий” холестерин).

Мінеральний склад

Відбувається очищення організму, зайва вага при цьому не набирається. У великій кількості у м’якоті персика містяться корисні мінерали ­ калій, магній, цинк залізо, марганець, селен, фосфор.

Калій необхідний організму для підтримки нормальної діяльності серцевого м’яза. Високий вміст у персику калію корисний при анемії, аритмії та інших захворюваннях серця.

Магній стабілізує показники артеріального тиску, поліпшує реологічні властивості крові, розслабляє кровоносні судини. Магній допомагає зняти стрес, що важливо в нашому непростому житті.

Фосфор ­ це один з елементів, що складають мінеральну основу організму. Він зосереджений, головним чином, в зубній емалі, в скелеті, м’язах і нервовій тканині. Фосфор зай­має важливе місце в процесі обміну речовин, в енергетичному обміні, функціонуванні нервової системи, в роботі ендокринних залоз.

А за вмістом заліза персик перевершує сливу, вишню, яблуко, грушу. Залізо бере участь в процесі кровотворення, сприяє збільшенню вироблення в крові еритроцитів, покращує синтез гемоглобіну.

Роль цинку в організмі людини теж дуже велика. Цинк необхідний для стабілізації структури ДНК, він бере участь у процесі синтезу і розпаду білків, жирів, вуглеводів, регулює процес загоєння ран, покращує репродуктивну функцію, знижує ризик онкологічних захворювань.

Селен ­ це один з найважливіших елементів, необхідних для нормальної роботи організму. З нестачею селену в організмі пов’язані різні імунодефіцити (пухлини, аутоімунні та алергічні захворювання).

Вітамінний склад

Окрім перерахованих макро­ і мікроелементів в персиках у великій кількості містяться вітаміни, вкрай необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Це вітаміни групи В, вітаміни С, Е, РР. Вітаміни групи В беруть участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, дуже важливі для підтримки зору, беруть участь у синтезі гемоглобіну. Вітамін С (аскорбінова кислота) має антиоксидантну активність, бере участь в синтезі колагену, в процесі кровотворення, регулює процес згортання крові і, всім відомо, сприяє підвищенню імунітету.

Вітамін Е чинить позитивний вплив на функцію ендокринної системи, на всі види обміну речовин, особливо він необхідний для нормального протікання вагітності. Вітамін Е корисний для профілактики від старіння, його називають “вітаміном молодості”.

Вітамін РР (нікотинова кислота) покращує вуглеводний обмін, роботу шлунково­кишкового тракту, знижує рівень холестерину, має судинорозширювальну дію. Нестача вітаміну РР призводить до розвитку пелагри. Пелагра, (“шорстка шкіра”) характеризується не тільки зовнішніми проявами на шкірі, а й погіршенням стану слизових оболонок шлунково­кишкового тракту і навіть може призвести до розладів психіки.

Корисний не лише сам персик…

Персик корисний не тільки своєю смачною, ароматною м’якоттю. У народній медицині знаходять застосування його квіти, листя, а з кісточок в промисловому масштабі виробляють персикове масло. Персикове масло використовується і в медицині, і в косметології. Воно корисне для шкіри будь­якого типу ­ сухої, жирної, дитячої або немолодої. Персикове масло живить, зволожує, надає бархатистість і м’якість, робить шкіру пружною і молодою. Його використовують для масажу обличчя і тіла, для очищення шкіри. Корисно нанести на шкіру персикове масло перед прийняттям сонячних ванн. Плоди персика теж використовуються в домашній косметиці.

06.03.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 06.03.2014p. 
На головну сторінку