Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №249 від 20.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Отакої!

Їхали на відпочинок, привезли... малярію

Незважаючи на солідну вартість путівок, жителі Рівненщини нині подорожують у різні кінці світу – Єгипет і Туреччину, Таїланд, Туніс та Арабські Емірати. Однак не задумуються про те, що саме ці країни вважаються неблагополучними з огляду на поширення там збудників різних інфекцій – холери, чуми, жовтої лихоманки, малярії, вірусних гепатитів А і В тощо.

Особливо небезпечною для нас, виявляється, є малярія: на Поліссі існує велика популяція так званих малярійних комарів, яка нараховує близько 100 особин на квадратний метр. Тож, якщо буде завезено збудник малярії, епідемія розвинеться дуже швидко. Адже одна самка комара може заразити близько 60 людей.

Щоб запобігти захворюванням, громадянам, які від’їжджають у країни, де поширена малярія, необхідно кваліфіковано провести хіміопрофілактику. Вона полягає у вживанні таблетованого препарату делагілу за 5 днів до виїзду в ендемічну зону, під час перебування в зоні і протягом 8 тижнів після відбуття.

І ще. Під час перебування в небезпечній місцевості потрібно захищати себе від укусів комарів. Найкращими репелентами – засобами, що відганяють комарів, - є “ОFF”, одеколон “Гвоздика” і відома всім «зірочка».

Що ж стосується профілактичних щеплень, то принагідно повідомимо, що, за твердженням фахівців, вакцини від «екзотичних» хвороб не входять в державне забезпечення: в дитячому віці ними не роблять щеплення, для цього існують спеціальні центри в Києві та Львові.

20.07.2006Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2006p. 
На головну сторінку