Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №249 від 20.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Земля? Земля!!!

Земля? Земля!!!

Актуальні думки про головну цінність держави

Неймовірно, але факт: за останній рік вартість земельних ділянок, які пропонуються на продаж для забудовників зросла в декілька разів. У Рівному ціна однієї сотки перевищує 10 тисяч доларів США.

Та й поблизу обласного центру власники земельних ділянок продають їх за ціною тисяча і більше (за сотку). Солідні ціни не зупиняють тих, хто прагне збудувати своє житло чи розпочати власний бізнес: попит на землю день у день все вищий. І знайти підходящу земельну ділянку стає все важче. Фахівці із торгівлі нерухомістю стверджують, що окремі ділянки в нашому обласному центрі коштують стільки ж, скільки такі ж приблизно ділянки… на березі Адріатичного моря чи на Кіпрі. Що ж являє собою земельний фонд області? Невже справді в нас усе продано і роздано?.. Це сакраментальне питання кореспондент “РР” поставив начальнику головного управління по використанню і охороні земель області Миколі Поліщуку.

- Загальна земельна площа Рівненщини - понад 2 мільйони 520 тисяч гектарів; у тому числі, сільськогосподарські угіддя нараховують 940 тисяч, орні землі -635 тисяч гектарів. Основну частину земельного фонду складають ліси – це близько 800 тисяч гектарів, або 37 відсотків площ. Є в нас і 360 тисяч гектарів меліорованих земель, - у поліській зоні Рівненської області. На жаль, внаслідок реформування агропромислового комплексу сталося так, що ці так звані меліоровані землі залишилися без власника, без справжнього господаря. Проблема ця мала б вирішуватися на державному рівні. Але… Загалом же, у нас на землях сільськогосподарського призначення створено близько 560 агроформувань. Це акціонерні товариства, фермерські господарства, приватні власники, які використовують земельні угіддя.

- Наскільки мені відомо, землі області розпайовані…

- Сертифікати отримали 224 тисячі власників земельних часток-паїв. Сьогодні відбувається їх заміна на державні акти. Укладені угоди на оренду цих земель з відповідними агроформуваннями. А 29 тисяч власників земельних часток-паїв (це приблизно 75 тисяч гектарів земель) уже отримали державні акти і господарюють самостійно.

- Орна земля ось-ось стане товаром. Як чинити в такому випадку селянам, які мають свої паї?

- Прийнятий закон України, згідно з яким у державі до 1 січня 2007 року діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. І поки що власник паю не може розпорядитися своєю земельною ділянкою, він може тільки передати її у спадок. У нашій області більше 60 відсотків селян - власників паїв - це пенсіонери, люди похилого віку, які не в змозі реалізувати своє конституційне право (подарувати земельну ділянку дітям чи онукам). Тому, вважаю, доцільно було б уже сьогодні зняти цей мораторій на продаж ділянок сільськогосподарського призначення, - щоб люди могли розпоряджатися земельною ділянкою, яку отримали у власність. Але наші політики і посадовці чомусь дуже бояться того, що хтось буде скуповувати земельні ділянки, торгувати ними. Ніби можливо викупити нашу землю і вивезти її за межі України. На ділі ж, у землі, врешті-решт, з’явиться справжній господар. А поки що тисячі гектарів орної землі на території Рівненської, та й інших областей, нині незасіяні, необроблені. Інша річ, що держава мала б контролювати ринок земель сільськогосподарського використання. Раз узяв ти земельну ділянку для ведення сільського господарства, значить, протягом десятка років повинен використовувати її лише з цією метою, не змінюючи її цільового призначення.

- Миколо Івановичу, зараз усе більше й більше людей, які хочуть будуватися і купувати з цією метою земельні ділянки. Яка позиція в цьому місцевих рад, котрі, наскільки я розумію, володіють землями запасу?

- Декретом Кабінету Міністрів, прийнятим ще у 1992 році, передбачено, що кожен громадянин має право отримати у приватну власність земельну ділянку для ведення житлового будівництва, гаражного будівництва, селянського господарства і дачного будівництва. Ці питання вирішуються: 94 відсотка громадян приватизували земельні ділянки для власних потреб. На жаль, тільки 25 відсотків від загальної їх кількості посвідчили це право державними актами. Але потреба у житловому будівництві зростає, і органи місцевого самоврядування дійсно повинні надавати людям таку можливість. Щоправда, в окремих сільських радах кількість земель запасу і земельного фонду обмежена. Виникає потреба розширення меж населених пунктів за рахунок розпайованих земель. Але це не є на сьогодні складною проблемою, оскільки можна проводити обмін землями запасу, надавати людям можливість для житлового будівництва. Що й робиться.

- Як, на вашу думку, чи варто купувати землю саме сьогодні, чи краще почекати її подешевшання?

- Питання складне. На превеликий жаль, наші законодавці так і не прийняли цілий пакет законів, серед яких і Закон про ринок земель та Закон про державний кадастр. Відсутність цих законів призвела до того, що ринок землі став “диким”. Від цього страждають люди, які прагнуть мати у власності землю, а держава не може їх захистити від свавілля спекулянтів. Однак, якщо є можливість сьогодні придбати земельну ділянку – купуйте її вже!..

20.07.2006Записав Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2006p. 
На головну сторінку