Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №650 від 03.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Форум

Як місцевим органам влади надати ширші повноваження?

Як місцевим органам влади надати ширші повноваження?

Міський голова Рівного Володимир Хомко відгукнувся на запрошення свого колеги зі Львова Андрія Садового і взяв участь у роботі ІІ Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування. Понад 100 експертів, депутатів різних рад, мерів міст, дипломатів обговорювали можливості реформування системи місцевого самоврядування в Україні. Цьогорічний захід присвячений необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади.

Зокрема, на форумі говорили про зміни у сферах економічного розвитку, фінансування, містобудівної політики та можливості впровадження електронного врядування. Гостем Форуму був міністр економічного розвит­ку і торгівлі України Павло Шеремета.

­ Це третя моя поїздка протягом тижня. Був у Донецьку, в Рівному, а зараз ­ у Львові. Одразу відчув різницю, коли в залі є мери міст, а коли їх нема. Коли є мери міст, то розмова ­ практична, конструктивна, є скарги, але вони звучать по­іншому, в них є енергетика міст, енергетика місцевого самоврядування, енергетика самих людей. Будучи тими обраними людьми і маючи енергію народу, багато проблем можна вирішувати. Коли мерів нема, то починається скиглення, що ми не Чехія, не Польща, не те законодавство, ми нічого не можемо зробити, зробіть щось у Києві.

У нас вихід один ­ включення всієї країни в процес відновлення, в процес творення, а це неможливо без місцевого самоврядування. Головна ідея ­ через централізацію максимально включити енергію людей, міст, сіл для створення нової України”, ­ підкреслив Павло Шеремета.

Мета форуму ­ привернути увагу суспільства до ролі органів місцевого самоврядування в підтримці розвитку громадянського суспільства, а також ініціювання конкретних змін, спрямованих на надання більших повноважень місцевим громадам та виокремлення механізмів успішного місцевого розвитку.

Під час форуму велися дискусії на такі теми:

• реформа місцевого самоврядування;

• місце громадянського суспільства в місцевому самоврядуванні;

• формування та державна підтримка економічної політики місцевого самоврядування;

• фінансові можливості місцевого самоврядування;

• електронне врядування та розвиток інформаційних технологій;

• проблеми втілення містобудівної політики органами місцевого самоврядування;

• український досвід впровадження місцевого економічного розвитку;

• практики вирішення проблем місцевого розвитку за участю громадян;

• прозорість функціонування органів місцевого самоврядування.

Організаторами та партнерами форуму виступили: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Офіс Ради Європи в Україні, проект “Місцевий економічний розвиток міст України”, Німецьке товариство міжнародного співробітництва, Програма розвитку ООН в Україні та Львівське регіональне відділення Асоціації міст України.

03.04.2014



Рівне-Ракурс №10 від 03.04.2014p. 
На головну сторінку