Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №653 від 24.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Спаржа

В усіх сортах спаржі знаходиться дуже мало калорій – всього 22 кал на 100 г, це в усіх відношеннях легка їжа, вона легко засвоюється, а також насичує організм необхідними вітамінами і мінералами. Будь-який сорт цієї рослини може похвалитися цінними вітамінами групи В, А, Е і С, а також мінералами: кальцієм, калієм, фосфором, міддю, залізом, магнієм і цинком. Спаржа багата каротином, сапонінами і аспарагином (речовиною, що бере участь в синтезі білку). У 100 г відвареної спаржі містяться: білкові з’єднання (2,4 г), вуглеводи (4,1 г) і близько 2 г клітковини.

Речовини і мікроелементи, що містяться в овочі, беруть участь у формуванні і зміцненні сполучної і кісткової тканини, загоєнні ран, процесах кровотворення, в роботі серця, печінки і сечостатевої системи.

Калієві солі і спаржева кислота позитивно впливають на роботу нирок, сприяють виведенню токсинів і шлаків, полегшують стан при бактерійних інфекціях і запаленнях. Вплив спаржі на організм

Зміст в спаржі фолієвої кислоти набагато вищий, ніж в інших овочах. У 100 грамах овочу міститься близько 40% добової норми цього вітаміну. Тому спаржу рекомендують включати в живлення вагітним жінкам, для підтримки процесу нормального розвитку плоду. Окрім цього фолієва кислота бореться з вродженими вадами у дітей, проблемами з серцем і синдромом хронічної втоми. Тим, хто заздалегідь планує появу малюка, повинно бути відомо, що прийом фолієвої кислоти за декілька місяців до зачаття, знижує в 5 разів ризик появи вад розвитку у дитини.

Спаржа багата аспаргиновою кислотою, стимулюючою діурез, а точніше що збільшує виділення сечі. Присутні в спаржі нерозчинні харчові волокна, покращують процес травлення, позитивно впливають на кишкову мікрофлору, знижують газоутворення і підвищують тонус мускулатури кишковика, регулюють біохімічні процеси. Сапоніни, що містяться в спаржі, відновлюють ліпоїдний обмін, знижують рівень холестерину, розріджують і виводять мокроту в бронхах. Каротини покращують зір і запобігають появі онкології. Кумарин, що входить до складу овочу, зміцнює стінки кровоносних судин і оздоровлює серцево-судинну систему. Він же запобігає поганій здатності згущуватися крові.

Таким чином, регулярне вживання спаржі сприятливо впливає на роботу печінки і нирок, нормалізує функціонування нервової системи, оздоровлює бронхи, легені, очистить організм від токсинів.

Зелена спаржа містить велику кількість антиоксидантів, які попереджують розвиток багатьох захворювань і що дуже важливо, передчасне старіння.

Споживання спаржі має свої обмеження. У людей, чутливих до речовин, присутніх у цій рослині, може бути індивідуальна непереносимість продукту. Наприклад, сапонін виявляє дратівливу дію на слизову оболонку шлунку, тому спаржу не можна їсти в період загострень захворювань травного тракту. Спаржа протипоказана при гострому циститі, простатиті і суглобовому ревматизмі.

24.04.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.04.2014p. 
На головну сторінку