Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №653 від 24.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга антирекордів України

По чому ліки?

Зараз українці з побоюванням переступають пороги аптек. Тепер головним хвилюючим фактором є зростаюча не по днях, а по годинах вартість аптечних форм. Хто в цьому винен?

Значною мірою подорожчання ліків, безумовно, викликане девальвацією гривні, тут відзначилося майже ліквідоване Міністерство доходів і зборів. Роз’яснення, розіслані цим відомством в митниці України, може привести до подорожчання імпортних лікарських засобів на 60-80%. На переконання фіскального міністерства, податок на додану вартість на лікарські засоби при ввезенні їх на митну територію України справляється на загальних підставах, тобто за ставкою 20%. Тим часом, Законом України “Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні” передбачена в три рази більш щадна ставка - 7 %.

У листі Міндоходів і зборів України “Про обкладання ПДВ лікарських засобів та виробів медпризначення” податківці ще раз нагадали, що операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Держреєстру лікарських засобів, обкладають ПДВ у розмірі 7%. Однак така ставка застосовується саме для операцій поставки. Що стосується імпорту, то тут вже має місце інша операція - придбання таких ліків (ввезення на митну територію України) - і оподатковується вона на загальних підставах за ставкою ПДВ 20%.

Через девальвацію гривні ціни на лікарські засоби іноземного виробництва зростуть на 30% протягом одного-двох місяців. Введення ПДВ в розмірі 7% теж не подарунок - воно призведе до зростання цін ще на 21%.

Але якщо ПДВ на митниці складе 20%, то отримуємо ризик зростання цін на 70-80%.

Через це 52% імпортних ліків, які держава купує для закладів охорони здоров’я, просто не буде ввезено в Україну, оскільки їхня ціна з урахуванням 20% ПДВ вище ціни, дозволеної діючими правилами цінового регулювання.

Ввезення в Україну імпортних ліків призупинено через невирішеність питання розміру сплати ПДВ при експорті цієї продукції, - повідомляє експерт асоціації “ФармУкраїна” Денис Шевченко. - Ліки “зависли” на кордоні. Поставки не відбуваються. Імпортери та дистриб’ютори очікують, коли буде вирішено питання сплати ПДВ на ввезення ліків за ставкою 7%. На сьогодні ліки, які повинні були бути завезені в Україну з початку квітня, або розвантажуються на митні склади, або залишаються в автомобілях.

Верховна Рада виправила помилку в оподаткуванні ліків і медичних виробів, якої припустилися в Законі про запобігання фінансовій катастрофі в Україні, встановивши єдину ставку податку на додану вартість (ПДВ) в розмірі 7%. Відповідний документ парламент ухвалив 10 квітня з третьої спроби. Поспішили - і людей насмішили та позбавили дешевих ліків...

24.04.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.04.2014p. 
На головну сторінку