Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №250 від 27.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Мене закачує!

Жертви морської хвороби

Ця недуга найчастіше проявляється сьогодні – в час відпочинку та подорожей.

Оскільки найчастіше людей “закачує” у кораблі, хворобу, пов’язану з подразненням вестибулярного апарату, називають морською. Однак вона проявляється будь-де - в автобусі, на каруселях, літаку, навіть під час медитації, якщо людина розкачується, як маятник. Що ж робити, аби не стати жертвою морської хвороби? Літо ж надворі - пора подорожей та відпочинку!

Спеціалісти радять перед тим, як відправитися в подорож, потрібно потренувати свій вестибулярний апарат. Наприклад, встаючи зранку з ліжка, хвилин п’ять покрутити головою у різні сторони або протягом дня кілька разів кататися на каруселі.

Перед самою поїздкою, медики радять відмовитися від кави, чаю та фруктових соків: вони подразнюють шлунок і провокують рвоту. Найкраще - з’їсти трохи вівсяної каші з хлібом. А ще небажано використовувати парфуми з різким запахом, бо від них може знудити в транспорті не тільки вас, але й ваших сусідів.

Коментар “РР”

За словами обласного спеціаліста-невролога Лариси ОБУХОВСЬКОЇ, закачування в транспорті (як різновид вестибулопатії) не становить загрози здоров’ю людини. Це – тимчасова хвороба, однак, безперечно, – неприємна. Аби уникнути її симптомів та наслідків, необхідно вживати таблетовані препарати, які допомагають людині покращити самопочуття. А це - “Церукан”, “Реглан”, “Аерон” та таблетки від закачування (вони так і називаються).

До нетрадиційних методів боротьби із закачуванням у транспорті можна віднести контроль над диханням. Якщо ви відчули дискомфорт та нудоту в автобусі чи кораблі, починайте дихати ротом, роблячи між вдихом і видихом значні паузи. Частота дихання уповільнюється.

27.07.2006Руслана ГОРУК



Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2006p. 
На головну сторінку