Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №659 від 05.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Надання першої медичної допомоги потерпілим на воді

Послідовність надання першої медичної допомоги залежить від типу втоплення. Розрізняють два типи: синій і блідий.

Синій тип

Потопаючий не відразу занурюється у воду, а намагається втриматися на її поверхні. При вдиху він заковтує велику кількість води, яка переповняє шлунок і потрапляє в легені. Розвивається різке кисневе голодування, що обумовлює синюшний колір шкіри.

При синьому типі утоп­лення спочатку треба швидко видалити воду з дихальних шляхів. Для цього, стоячи на одному коліні, кладуть потерпілого на своє зігнуте коліно так, щоб на нього спиралася нижня частина грудної клітки, а верхня частина тулуба і голова звішувалися вниз. Потім однією рукою необхідно відкрити рот потерпілого, а іншою - поплескати його по спині або плавно натиснути на ребра з боку спини. Коли витікання води припиниться, повернути потерпілого на спину і покласти на тверду поверхню. Бинтом або носовою хусткою швидко очистити порожнину його рота від піску. Проводьте реанімаційні заходи, штучне дихання, закритий масаж серця - до появи самостійного дихання і відновлення серцевої діяльності.

Блідий тип

Потопельник не намагається боротися за життя і швидко йде на дно. Це часто спостерігається під час перекидання байдарок або плотів, коли людина занурюється у воду в стані панічного страху. Під дією холодної води може наступити раптова зупинка серця і дихання. Вода в легені при цьому не потрапляє.

При блідому типі утоп­лення на березі негайно приступають до серцево-легеневої реанімації (штучне дихання, непрямий масаж серця).

Штучне дихання, непрямий масаж серця

При відсутності дихання приступають до штучного - способом “рот в рот” або “рот в ніс”. Тіло повинно лежати на твердій поверхні, а голова повинна бути максимально відхилена назад (щоб повітря потрапляло в легені, а не в шлунок). Штучне дихання проводять через марлю або хустку. При зупинці серця одночасно роблять непрямий масаж серця, натискаючи на грудину декілька разів між вдихами. Краще це робити удвох. Попросіть присутніх негайно викликати “швидку медичну допомогу”. Пам’ятайте, що інтенсивність серцево-легеневої реанімації залежить від віку постраждалого.

Потерпілого слід госпіталізувати, навіть якщо йому стало краще.

05.06.2014Головний фахівець відділу ЦЗ Рівненського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області Ігор Сас



Рівне-Ракурс №10 від 05.06.2014p. 
На головну сторінку