Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №660 від 12.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вплив на довкілля

Нова влада повинна виправляти помилки у охороні довкілля

Україну визнали порушницею міжнародного договору – Конвенції Еспо – при прийнятті рішення про продовження термінів експлуатації старих атомних блоків.

Цього тижня дотримання Україною Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенції Еспо) розглядали під час Наради Сторін, що проходила 2-5 червня у м. Женева. Нарада Сторін встановила, що продовження терміну експлуатації АЕС підлягає оцінці впливу на довкілля та є предметом транскордонних процедур. Стосовно справи продовження терміну експлуатації 1 та 2 блоків Рівненської АЕС, яка розглядалася Комітетом Конвенції з 2011 року, затверджено висновки, що Україна не дотрималася положень Конвенції при прийнятті рішення про продовження роботи старих блоків.

Для забезпечення виконання міжнародних зобов’язань Україні слід негайно запровадити у національне законодавство належну процедуру оцінки впливу на довкілля, в т. ч. для прийняття рішень стосовно продов­ження терміну експлуатації реакторів АЕС.

Чи почне нарешті Україна роботу над помилками та впровадить необхідне законодавство - це питання до уряду та безпосередньо Андрія Мохника, міністра екології та природних ресурсів. За місяць відбудеться наступна Нарада сторін Оргуської конвенції, що доповнює Конвенцію Еспо у частині участі громадськості та доступі до інформації. Україна має хороші можливості показати гідні результати роботи нової влади. Нещодавно у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про оцінку впливу на довкілля”, прийняття якого дозволить забезпечити виконання вимог за цими Конвенціями.

12.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2014p. 
На головну сторінку