Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №660 від 12.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сонце, повітря і вода...

Як вибрати сонцезахисний крем?

Як вибрати сонцезахисний крем?

Виділяють два види сонцезахисних кремів: екрануючі та блокуючі сонячні промені

Сонцезахисний крем, екрануючий промені Сонця, при нанесенні на шкіру утворює на ній плівку, яка поглинає ультрафіолетові промені. Правда, у таких кремів є мінус, який полягає в тому, що більшість з них захищає від одного типу ультрафіолетових променів (типу B), а інший (тип A) пропускає. Також такі креми здатні проникнути в шкіру в невеликій кількості, і можуть викликати алергічну реакцію. При виборі екрануючого сонцезахисного крему потрібно вибрати такий, який захищав би від двох ультрафіолетових променів (A і B), а від них захищають такі речовини в цьому кремі, як парсол 1789 або авобензон, тобто потрібно звернути увагу на те, щоб якась із цих речовин входила до складу крему.

Сонцезахисний крем, який блокує промені Сонця, - до його складу входить діоксид титану або оксид цинку, завдяки яким крем відбиває промені двох типів (A і B).

Є сонцезахисні креми, які відштовхують воду (з водовідштовхувальним ефектом). Він буде актуальний для тих, чий відпочинок пов’язаний з водою (наприклад, відпочинок на морі). Навіть під час купання такий крем захищає від сонячних променів. Але після водних процедур слід витертися насухо і знову нанести крем на тіло.

Також сонцезахисні креми можуть містити вітаміни, мінерали, рослинні екстрак­ти. Перевагу слід віддавати тим, що містять вітаміни A і E, екстракти ромашки, зеленого чаю, едельвейса, алое, гібіскуса, календули.

При виборі сонцезахисного крему слід звернути увагу і на термін його придатності, і слід знати, що крем, який ви вже почали використовувати, буде придатний максимум тільки півроку, а далі його потрібно позбутися. Тобто, якщо з одного літнього сезону у вас залишився сонцезахисний крем, то вже через рік його використовувати не можна.

Вибирають часто сонцезахисні креми з фототипу (їх всього шість):

Перший фототип

Сюди зараховують людей з рудим і світлим, білим волоссям (блондинів), блакитними очима, що мають світлу шкіру. Їх шкіра на сонці згорає, а не набуває загар. Людям першого фототипу взагалі не рекомендується засмагати. Але якщо і бувати на сонці, то їм рекомендується використовувати сонцезахисні креми з максимальним захистом (наприклад, SPF-60 і UVA-16).

Другий фототип

Колір волосся, як і у першого фототипу, але очі іншого кольору - карі або сірі. Залишається ризик згоріти на сонці, але він менший. І якщо в перші дні постійно використовувати сонцезахисний крем з максимальним рівнем захисту, то ризик згоріти в наступні дні перебування на сонці різко зменшується. Після появи засмаги в залежності від індивідуальних особливостей можна послабити захист крему до SPF-20.

Третій фототип.

До цього фототипу належать люди з темно-русявим або каштановим волоссям, карими очима і світлою шкірою. Третій фототип поширений найбільше. Люди легко набувають загар, але щоб уникнути опіків від сонця в перші дні краще скористатися кремом з максимальним захистом, а вже після появи засмаги перейти на крем з індексом SPF-15 і вже потім постійно використовувати його. До третього фототипу можна віднести і карооких шатенів з не дуже світлою шкірою.

Четвертий фототип.

До нього відносять людей із чорним волоссям (брюнетів), темними очима і смаглявою шкірою. У таких людей засмага лягає рівномірно, і вони особливо не потребують захисту. Але сонцезахисні креми можна використовувати для профілактики і зволоження шкіри. Крем можна підбирати з рівнем захисту SPF-6.

П'ятий фототип

Зараховують до нього людей з дуже смаглявою шкірою і чорним волоссям. Це часто люди, що проживають в північній Африці і індуси. Шкіра у цих людей ніколи не обгорає і сама по собі вже захищена. Можна скористатися кремом від засмаги з мінімальним рівнем захисту.

Шостий фототип

До них відносять африканців, чия темна шкіра не потребує захисту. Їм радять використовувати зволожуючий крем.

12.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2014p. 
На головну сторінку