Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №660 від 12.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Фізаліс

Фізаліс

Фізаліс - дивна рослина, більше відома нам своїми декоративними, а не корисними властивостями. Плід рослини фізаліс більше нагадує китайський ліхтарик, усередині нього знаходиться смачна, а головне корисна ягода. Варто відразу сказати, що існує фізаліс декоративний, його споживати не можна. Урізноманітнити меню і поповнити вітамінно-мінеральні запаси організму може тільки ягідний або овочевий фізаліс.

Склад фізалісу

Фізаліс вважається відмінним джерелом вуглеводів, фруктози і глюкози, зміст останніх може доходити до 6%. Фізаліс містить безліч активних речовин, таких як поліфеноли, танін, фізалін, криптоксанин, флавониди, сапоніни, лимонну кислоту.

Плід фізалісу може замінити полівітамінні препарати, він містить вітаміни А, В1, В2, В6, а також В12, який корисний для вегетаріанців, останні через специфіку живлення мають постійну нестачу цього вітаміну. У ягодах знаходиться багато органічних кислот: яблучної, винної, лимонної, бурштинової, кавової, ферулової і сінапової. Яскраве забарвлення плодам надає речовина ликопин, яка має яскраво виражені антиоксидантні властивості і застосовується для профілактики онкології. Пектин виводить з організму токсини, продукти розпаду, важкі метали, радіонукліди і холестерин.

Харчова цінність фізалісу на 100 г продукту: 6,3 г­­ жирів, 1,9 г білків, 11,2 г вуглеводів, 0,8 г золи, 85,4 г води.

Енергетична цінність продукту – 53 кКал на 100 г ягід. Це чудовий дієтичний продукт, здатний максимально урізноманітнити меню людей, що худнуть.

Вплив фізалісу на організм

Плоди фізалісу, що споживаються в сирому вигляді, виявляють на організм людини антисептичну, заспокійливу і протизапальну дію. Ягоди можна використовувати як кровоспинний, сечогінний і жовчогінний засіб. Включення в раціон цього плоду не лише запобігає утворенню каменів в нирках і жовчному міхурі, але і виводить камені, що вже утворилися, і солі, що відклалися.

Плоди фізалісу – це дієтичний полівітамінний продукт, його корисно вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному холециститі, цукровому діабеті, жовтяниці, гипоацидному гастриті, гіпертонії і епілепсії. Збалансований набір поживних речовин, мікроелементів і вітамінів, що містяться в цій рослині, підвищує імунітет і збільшує здатність організму до самовиздоровлення. Тому фізаліс рекомендується включати в меню тим, хто переніс важкі захворювання.

Фізаліс має потужну лікувальну дію на жіночий організм. Його протизапальні і антисептичні властивості допомагають боротися з сечокам’яною хворобою, циститом, пієлонефритом і запальними процесами в репродуктивних органах.

Свіжі плоди фізалісу нормалізують роботу ендокринної системи, виявляють полегшуючу дію при дизентерії, дерматозах і гонореї. Фізаліс використовується як лікувальний і профілактичний засіб при гіпертонії, анемії, вікових проблемах із травленням і захворюваннях дихальних шляхів.

Виходячи з переліку лікувальних якостей фізалісу, його рекомендується включати в раціон хворих гепатитами, епілепсією, гнійними запаленнями сечовивідних проток, сечокам’яній хворобі, ревматизмі, подагрі, геморої і різних запальних процесах.

Протипоказання до застосування фізалісу - це, передусім, індивідуальна непереносимість. Тим, у кого підвищена кислотність шлунка, фізаліс можна вживати тільки в невеликих кількостях.

Багатьох цікавить питання, як їсти фізаліс. Адже існує думка, що фізаліс – отруйний. Насправді отруйний лише приквіток, який обов’язково необхідно очистити, перш ніж споживати ягоди.

12.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2014p. 
На головну сторінку