Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №662 від 26.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Закордонний паспорт в подарунок…

Закордонний паспорт в подарунок…

Центр державного підприємства “Документ” - “Паспортний сервіс”, який працює в Рівному з 20 листопада минулого року, – одне із трьох підприємств в Україні, які створено в числі перших. До Рівного подібні заклади існували лише в Києві та Тернополі.

“Паспортний сервіс” в Рівному - державне комерційне підприємство, засноване на державній власності і належить до сфери управління Державної міграційної служби (ДМС) України. Основні напрямки діяльності: надання представницьких, інформаційно-консультаційних послуг громадянам України паспортно-візового та іншого характерів.

У тісній співпраці з ДМС підприємство впроваджує нові сервіси та стандарти надання послуг, щоб максимально полегшити та пришвидшити процеси оформлення паспортних документів для населення. ДП “Документ” надає громадянам послуги на підставі укладених з ними договорів.

Якщо ви побуваєте в Рівненській філії, то одразу відчуєте, що тут для комфорту громадян подбали на славу. Скрізь відчувається європейський підхід. Протягом лише декількох хвилин, не виходячи з приміщення “Паспортного сервісу”, можна без перешкод, по-європейськи отримати будь-яку послугу з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, оформлення документів для виїзду на тимчасове та постійне місце проживання.

Центр обладнаний сучасною комп’ютерною технікою, модерними офісними меблями. У зручному залі для очікування громадян знаходиться термінал для оплати послуг, телевізор, кавовий апарат, кулер з питною водою. Уся необхідна інформація для відві­дувачів розміщена на скляних дверях кабінетів, що неабияк підкреслює принцип відкритості і прозорості. Тут же в Центрі можна зробити фото та при оформленні проїзного документа дитини отримати послугу (виїзного) нотаріуса. В “Паспортному сервісі” працюють висококваліфіковані спеціалісти, які оперативно та компетентно проконсультують громадян з паспортно-міграційних питань. Щодня інспектори приймають близько 60 громадян з різноманітних питань. Оформити паспортні документи для виїзду за кордон мають можливість не лише громадяни Рівненщини, а й інших областей України.

Хто може розповісти про роботу центру краще ніж його директор, тому наш кореспондент і зустрівся з Людмилою Флореску, ще й був неабиякий привід для розмови, адже 17 червня в “Паспортному сервісі” закордонний паспорт отримав десятитисячний клієнт.

- Людмило Олександрівно, за яким графіком працює “Паспортний сервіс”, і що створено для покращання роботи?

- Ми працюємо щодня з 9:00 до 18:00, єдиний вихідний - неділя, а в суботу - лише видача документів з 10.00 до 13.00.

Наші послуги добровільні. Так, вони коштують дорожче ніж в ДМС, але ми намагаємося готувати весь пакет документів, ксерокопії, даємо кваліфіковані консультації, і людина від нас іде абсолютно задоволеною. Прагнемо все робити оперативно. А якщо врахувати, що сьогодні ДМС залежить від бюджету, і людей там працює не так багато, то це відповідно призводить до створення великих черг. Тому люди йдуть до нас.

Є дуже багато комерційних організацій, які, користуючись дефіцитом оформлення закордонного паспорта, пропонують свої послуги. Але їхні послуги набагато дорожчі і, можливо, не такі ефективні як наші. Тому що це - посередники. І якщо посередник робить це вдвічі дорожче, то в нас це все абсолютно прозоро. Перед входом висить стенд з усіма розцінками, де перераховано документи, які ми оформляємо, і скільки це коштує.

Окрім того, в нас ще є термінал, тому людям не потрібно звертатися до банку, щоб оплатити послугу. Біля терміналу є наша співробітниця-консультант, яка не лише консультує відвідувачів з надання послуг, а ще й допомагає в користуванні терміналом. Це досить важливо, адже не кожний вміє ним користуватися.

- Чи маєте якісь новинки?

- У нас введена абсолютно нова пос­луга – проставлення апостиля.

- Що включає в себе ця послуга?

- Це легалізація документа, які має громадянин для передачі за кордон. Це може бути: свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження, свідоцтво про смерть, диплом про закінчення вищого учбового закладу. Тобто будь-які документи. Ми маємо сьогодні право, через Київ, оформляти і приймати документи для перекладів і легалізації цього документа в консульських закладах столиці України.

- Скільки коштує така послуга?

- Всього 150 гривень. А враховуючи вартість проїзду до Києва та пошук необхідного консульства в самому Києві, це, звичайно, досить зручно і недорого для клієнта. І ми вже за такий короткий термін маємо більше сотні звернень по проставленню апостиля.

Окрім того, нещодавно додатково відкрили кабінет допомоги біженцям, в якому, по узгодженню з ДМС, буде знаходитися працівник цієї служби для прийому від громадян документів, які прибули з АР Крим, з Донецька чи з Луганська. Це може бути: оформлення державних паспортів, закордонних паспортів, вклеювання фото тощо. Адже деякі люди з цих місць втратили свої паспорти.

- Людмило Олександрівно, 17 червня закордонний паспорт отримав десятитисячний клієнт…

- Це був громадянин з міста Кузнецовськ Григорій Демидюк, який навіть не очікував такого. Для нього це виявилося справжнім сюрпризом. Саме Григорію посміхнулася фортуна. В подарунок він отримав безкоштовне оформлення закордонного паспорта.

- Чи обов’язково їхати до Рівного, щоб отримати консультацію з того чи іншого питання?

- У кожному районі нашої області на договірній основі працюють люди, які проводять консультації. Тим більше, що зараз нам дозволено орендувати місце для нашого співробітника в тих приміщеннях, де знаходиться ДМС. Тобто наші люди, законно знаходячись на робочих місцях, можуть надавати консультаційну допомогу в підготовці документів: з реєстрації і зняття з неї, з вклеювання фото до внутрішнього паспорта громадянина України, оформлення втрати паспорта.

26.06.2014Юрій РАЧКОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2014p. 
На головну сторінку