Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №663 від 03.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Сентиментальні мотиви Хвеся

Сентиментальні мотиви Хвеся

У галереї європейського живопису “Євро-Арт” відкрилася персональна виставка рівненського художника Руслана Хвеся “Сентиментальні мотиви”, яка розмістилася в трьох залах арт-кав’ярні. Художник розповів, що одну з робіт “Строкатий цепелін” він присвятив пам’яті ведучого однойменної телевізійної програми, присвяченої рок-музиці, - Вільяму Шевчуку.

- У цьому році в клубному кафе ми започаткували “Молодіжний проект”, у рамках якого молоді художники можуть робити персональні виставки, які, на відміну від експозиції у великій залі, проводяться без оплати з їхньої сторони, - розповідає арт-менеджер “Євро-Арту” Руслана КУЗІЧ. - Черговим художником, який представив тут свої роботи, став викладач дитячої художньої школи Руслан Хвесь. Причому робіт у нього було настільки багато, що ми віддали йому для експозиції усі три зали.

Руслан розмістив свої картини відповідно до тематики окремих серій. В одному залі глядач може побачити фігуративний живопис, в якому художник торкається теми сакральності. Тут прослідковується тема жіночого початку, тобто продов­ження роду.

В центральному залі розміщені абстрактні роботи декоративного напрямку. Яскравий колір цих картин підкреслює радість та невимушеність, казкову ілюзорність. Присутня тут також і архітектурна стилізація.

У великому залі представлена серія новіших за часом робіт, виконаних в авторській техніці, - експерименти зі створення на полотні фактури, близької до техніки кераміки, яка нагадує певний рельєф, чим дуже збагачує живопис. У плані кольору тут легкі пастельні відтінки. Сама серія робіт під назвою “Гармонія” не реалістична, а більш декоративна. У сюжетах - біблійні мотиви – ангели, незвичні дерева, дуже багато сентиментальних почуттів. Загалом в цій серії було більше робіт, але в залі не вистачило місця для їх розміщення.

Щодо своєї творчості художник Руслан ХВЕСЬ зауважив:

– У кожному з нас відображена глибина Всесвіту, але нам вирішувати, як з тим жити – залишити інформацію в собі, чи поділитися з ближнім. Я свідомо обираю останнє… Шукаю відповіді на одвічні питання: хто ми, звідки і куди йдемо? Тематикою моїх останніх картин є симбіоз духовного досвіду, християнських традиції і сучасних творчих тенденцій. В образах минулого намагаюся розгледіти майбутнє. Вдосконалюю свій мистецький код, експериментую з фактурою та кольором. Стиль, в якому працюю, називаю “сентиментальний позитивізм”.

Щодо однієї з картин, яка посіла центральне місце в одній із зал і є триптихом, тому складається з трьох частин, Руслан Хвесь повідомив:

– У мене виникла ідея написати течію життя, асоціювати наше життя саме з течією. Спочатку планувалася одна картина, але, коли робив ескізи, зрозумів, що мені для такої панорами просто не вистачить полотна, тому зробив триптих. Для цієї роботи шукав образи в сюжеті, тут присутні як реальні люди, так і вигадані. Кожна з частин має власну назву, серед яких “Світло в кожному з нас”, центральна частина - “Повернення янгола” - та “Втрачений рай”. Над цією картиною працював близько п’яти місяців.

- Ці картини завжди будуть актуальними, бо найглибше, що є в людини, це її духовність, – висловив свою думку колега по роботі, художник Анатолій Іваненко. - Не кожна людина демонструє свою віру публічно, але в глибині душі вірить у себе та в ту місію, яку вона виконує на землі.

Відвідувачі галереї в сюжетах картин митця зможуть віднайти свої сентиментальні мотиви. Вис­тавка триватиме з 26 червня по 27 липня.

03.07.2014Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2014p. 
На головну сторінку