Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №663 від 03.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

Зв’язок третього покоління

Лише один оператор в Україні має ліцензію на 3G-діапазон в GSM, і жодного великого мобільного оператора вже 10 років тут немає. До кінця 2013 року в Україні обіцяли приступити до впровадження мобільного зв’язку третього покоління. Глава регулятора ринку зв’язку Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації, - Петро Яцук заявляв, що у комісії вперше за багато років почався конструктивний діалог з Міноборони про конверсію необхідних частот. Учасники ринку вже багато років чекають продажу 3G-ліцензій і заявляють про готовність витратити на це чималі кошти.

Міністерству оборони належить смуга шириною в 100 мегагерц в 3G-діапазоні, за конверсію якої відомство в різні роки хотіло отримати від операторів від 800 мільйонів гривень до 2,5 мільярда гривень. Довгий час сторони не могли домовитися про порядок конверсії: оператори не хотіли платити за звільнення ресурсу до того, як отримають ліцензії, а Міноборони відмовлялося віддавати частоти, не отримавши грошей.

“Зараз нам, здається, вдалося переконати Міністерство, що ніхто їх не обдурить”, - повідомляє член НКРЗІ Олена Уласенко, яка курує питання, пов’язані з використанням радіочастот.

Джерело в Держспецзв’язку стверджує, що призначений наприкінці минулого року міністр оборони Павло Лебедєв активно цікавився можливістю переозброєння армії за рахунок конверсії дефіцитних частот.

Мобільні оператори вже довгі роки домагаються видачі 3G-ліцензій. Без них у компаній повільно розвиваються перспективні послуги бездротового інтернет-дос­тупу, адже використовувана зараз технологія EDGE забезпечує передачу даних з максимальною швидкістю 474 кілобіт за секунду в порівнянні з 14,4 мегабіт за секунду в 3G.

У 2011 році “Укртелеком” намагався продати єдиного в країні UMTS-оператора - компанію “Трімоб” - мінімум за 250 мільйонів доларів.

10-річний переговорний процес між українськими мобільними операторами і державою про передачі необхідних для розгортання мереж 3G і LTE частот в приватний сектор добігає кінця. Протягом двох місяців робоча група з впровадження нових стандартів зв’язку повинна узгодити юридичні питання, що визначають вартість і терміни впровадження в Україні стандарту зв’язку 3G. Потім Нацкомісія з держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) проведе конкурс на ліцензії, яких, як вважають, буде три - по одній на МТС, Київстар та Астеліт (Life :)). І до кінця 2014 у нас буде мобільний 3G.

Щоправда, зараз діє ще 3G від Інтертелекому в стандарті CDMA, і у нього нині найшвидший мобільний Інтернет в Україні, але суто мобільні оператори працюють без нього...

03.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2014p. 
На головну сторінку