Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №668 від 07.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гіпотонія

Звідки береться знижений тиск?

Звідки береться знижений тиск?

(Продовження) Головну роль у появі гіпотонії відіграє спадковість. Однак далеко не все залежить від ваших батьків. До зниженого тиску можуть призводити інфекційні захворювання (пневмонія, туберкульоз, гепатити, ангіна, грип), сильний перегрів або переохолодження, авітаміноз, постійні недосипання, психологічні травми. Крім цього, до гіпотонії можуть привести черепно-мозкові травми, вегето-судинна дистонія, велика крововтрата, гормональні порушення, серцево-судинні захворювання та ендокринні хвороби. Крім того, гіпотонія часто спостерігається у людей із зниженою функцією надниркових залоз і зловживанням алкоголю.

Як боротися з хворобою?

На жаль, таблетки при гіпотонії допомагають рідко. Є, звичайно, ліки, що підвищують тиск, але застосовують їх в крайніх випадках, та й велика ймовірність того, що може призвести до найсумніших наслідків. Тому єдиний (і найскладніший) спосіб вберегти себе від розвитку гіпотонії - це змінити свій спосіб життя.

Привчіть себе до постійних фізичних навантажень. Одним з кращих видів спорту для вас є плавання. Але не перестарайтеся. Не ставте спортивних рекордів, не займайтеся до знемоги, так ви тільки нашкодите собі. І під час тренувань стежте, щоб був приплив повітря. Якщо в приміщенні буде душно, вам відразу стане погано. Свіже повітря взагалі важливе для гіпотоніків. Він нормалізує кровообіг і тиск. Саме тому дуже корисні прогулянки, хоча б по півгодини в день. Ну, а ідеальним було б зай­матися спортом на вулиці.

Корисний і контрастний душ. Струмінь води потрібно направляти круговими рухами знизу вгору, після чого енергійно розтерти рушником. Добре допомагає масаж, тому, якщо у вас є можливість, проходьте курс масажу двічі на рік.

Дуже важливо стежити за своїм харчуванням. Прийом їжі має бути дробовим, тобто невеликими порціями 4-5 разів на день. Лікарі радять їсти побільше продуктів, що містять залізо, - кураги, мигдалю, родзинок, гранатів, морквини, буряка, петрушки, бобів і телячої печінки. Щоб залізо краще всмоктувалось в кров, споживайте їжу, багату на вітамін С. Це чорна смородина, шипшина, обліпиха, цитрусові, зелень. Гіпотонікам також необхідна фолієва кислота. Вона міститься в капусті, шпинаті, волоських горіхах, пророщеній пшениці, сочевиці, тунці, лососі і сардинах. Слідкуйте, щоб ваша їжа була не дуже жирною. Тобто не пийте дуже багато міцного чаю, кави і какао. А також не приймайте часто цитрамон. При його передозуванні тиск падає ще нижче. Для гіпотоніків дуже важливо щодня висипатися. При цьому для відновлення сил вам потрібно більше часу, ніж усім іншим, а значить, спати ви повинні приблизно 10 годин. Не менш важливо і дотримуватися режиму, тобто лягати і вставати зав­жди в один і той же час. Як тільки ви зможете правильно організувати своє життя, слабкість, напади головного болю і запаморочення стануть значно рідше нагадувати вам про себе.

07.08.2014Галина Кашпер, лікар-методист ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2014p. 
На головну сторінку