Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Незаконний обіг наркотиків

“Приваблива” аптека

“Приваблива” аптека

Оперативники управління боротьби з незаконним обігом наркотиків спільно з колегами міського відділу, а також за участю представника державної служби контролю якості лікарських засобів, прокуратури та органів місцевого самоврядування під час санкціонованого обшуку в одній із аптек обласного центру виявили та вилучили близько 20 тисяч доз кодеїновмісних препаратів.

Також, під час обшуку, правоохоронці знайшли упаковку препарату “LiDa”, який в Україні не підлягає реєстрації, оскільки в препаратах такого типу може міститися психотропна речовина “Сибутрамін”, а також розфасовані пігулки без назви, маркування яких зовні схожі на сильнодіючі. Усі зазначені медикаменти зберігалися в аптеці без будь-яких відповідних документів, які б підтверджували їхню якість, умови придбання, зберігання та відпуск.

Жителі міста, особливо мешканці цього району, неодноразово скаржилися на діяльність сумнівної аптеки.

- Тут постійно юрбами збираються молоді особи підозрілої зовнішності, - говорить один з місцевих мешканців. - Виходячи з аптеки, молодики раніше ховалися десь за будинками чи в під’їздах, а тепер просто на вулиці проковтнули упаковку таблеток, запили водою – і йдуть далі. У себе на поверсі неодноразово зустрічав і шприци. А тут же діти граються.

- До мене звертаються родичі, в тому числі і матері наркозалежних. Вони розповідають, що хлопці приходять у цю аптеку, купують компоненти, з яких в подальшому виготовляють наркотичні засоби. Або просто вживають у великих дозах ті медикаменти, які відпускаються лише за рецептом, - розповідає депутат міської ради Анатолій ЧУГУЄВЕЦЬ. - Але ця проблема стосується не лише нашого міста. Я вважаю, що на рівні держави потрібно здійснювати відповідний контроль за тими медичними препаратами, з яких можна виготовляти наркотики.

Правоохоронці подібний рейд роб­лять не вперше. Аналогічна аптека з таким “напрямком роботи” стояла на цьому ж місці, під керівництвом цього ж директора, тільки з іншою назвою. Після проведення міліціонерами певних слідчих дій, діяльність аптеки було призупинено, але ненадовго. Вже близько року функціонує нова аптека, проте за старим планом.

- Слідчими ще проводиться досудове розслідування, проте однією із версій таких неадекватних обсягів продажу товару, що містять кодеїн, є можливе використання цих препаратів для немедичного застосування, а в якості приготовленого з різних компонентів наркотичного засобу дезоморфін, в народі більш відомого як “Крокодил”, - зазначив начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Рівненській області Ігор КРУТІЙ. - Усе вилучене направлено для проведення експертизи в Науково-дослідний експертно-криміналістичний Центр. Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за частиною 3 статті 321 Кримінального кодексу України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб, або якщо предметом таких дій були отруйні чи сильнодіючі речовини, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами, або отруйні чи сильнодіючі лікарські засоби у великих розмірах), санкція якої передбачає позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Окрім цього, не в касі, а під прилавком в аптеці зберігалось майже шість тисяч гривень, а смітники були заповнені подрібненими та частково знищеними коробками від кодеїновмісних препаратів.

28.08.2014



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку