Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Де душа живе без страху

Де душа живе без страху

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки “Світ творчості Рабіндраната Таґора: Де душа живе без страху…” з нагоди 200-річчя від Дня народження Тараса Шевченка та року Індії в Україні.

Здавалося б, що може об’єднувати двох людей, які жили в різні часи? Але організатори виставки запевняють, що за східними віруваннями Рабіндранат Тагор міг цілком переродитися в Тараса Шевченка, адже великий індійський діяч та філософ помер у рік, коли народився український Кобзар. Так чи інакше, а діяльність цих двох постатей є неоціненною в здобутті Індією та Україною незалежності, яку індійці святкують 15 серпня.

В експозиції представленої виставки зібрані фотографії Тагора в різні періоди життя, книги та репродукції його картин. Борець за незалежність Індії Рабіндранат Тагор був першим неєвропейським лауреатом Нобелівської премії з літератури. А ще Таґор - єдиний у світі поет, вірші якого стали гімнами після незалежності одразу в двох країнах – Індії у 1947 році та у 1971 році – в Бангладеш.

- У найважчі для Української держави часи ця унікальна просвітницька виставка закликає нас будувати суспільство без страху і надихає до боротьби. У нашому суспільстві не знають багато про Таґора. І це виклик передусім для студентів-літературознавців та філологів, які мали б глибоко вивчити Таґора. Цінності ідей гуманізму, що сповідував Таґор, вічні й завжди актуальні. Саме тому наш Музей долучився до цієї справи, - зауважив Олександр БУЛИГА, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею, співорганізатор заходу. – Я знаю, що за життя Таґор багато мандрував, був у 33 країнах. Отож, уявімо, що Таґор прийшов до нас із нагоди 200-річчя від Дня народження Тараса Шевченка. Хіба не прекрасно мати шанс зануритися у світ його творчості!

- Виставка була підготовлена на честь 150-річчя Рабіндраната Тагора, але спочатку українці не мали змоги побачити її, – розповідає організатор виставки, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідула Гош. - Коли почалися події в Україні, ми гадали, чим можна допомогти українцям? Можливо, здати кров, зібрати гроші. А ще ми хочемо показати, що Тагор з вами – ця виставка певний символічний жест. Виставка зроблена з тих самих цифрових файлів, які робив наш уряд для виставки, що курсувала світом на честь 150-річчя Рабіндраната Тагора у 2011році. На жаль, тоді Україна не потрапила до списку країн, в яких вона побувала. Завдяки нашим зусиллям, нині ця виставка може мандрувати містами України. До Рівного виставка була представлена в Луцьку у Волинському краєзнавчому музеї. Незабаром заплановані аналогічні заходи в Харкові, Черкасах та Дніпропетровську.

28.08.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку