Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Базилік

Базилік

Більшості корисних властивостей базилік зобов’язаний ефірній олії, вміст якої в листі доходить до 1,5%. Завдяки саме ефіру базилік має такий ніжний і пряний смак і запах.

У його листі і стеблах знаходяться дубильні і мінеральні речовини, а також фітонциди, що мають антибактеріальну дію. Вітамінний ряд, що входить до складу базиліку, невеликий, але вносить істотний вклад до лікування багатьох хвороб, рослина містить: вітамін C, B2, PP, каротин, рутин, прості цукру.

Базилік має антисептичну дію, загоює рани, знімає спазм м’язів, кровоносних судин, зменшує кількість газів, зібраних в кишковику, і служить незамінним засобом при лікуванні запальних процесів в організмі.

Бета-каротин сприяє утворенню вітаміну A в організмі, який відповідає за хороший стан шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і РР зміцнюють стінки судин, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи в цілому. Евенгол сприяє виведенню шкідливого холестерину і звільняє організм від вільних радикалів, вміст калію сприяє нормалізації кров’яного тиску.

Базилік прекрасно тонізує, сприяє загальному зміцненню організму, особливо в період реабілітації після перенесених операцій. Його застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо. З базиліку готують спеціальний настій, який можна використовувати для полоскання горла при респіраторних захворюваннях, а також застосовувати при запальних процесах ясен, карієсі, неприємному запаху з рота, також його використовують у вигляді примочок на рани.

Окрім того, базилік також має легкий сечогінний ефект, його корисні властивості полягають в здатності розм’якшувати невеликі кам’яні відкладення в нирках і виводити надлишки сечової кислоти. Його успішно застосовують при лікуванні сечокам’яної хвороби на початковій стадії розвитку. Вживання базиліку позитивно позначається на функціонуванні усієї сечостатевої системи в цілому.

Чим ще корисний базилік – це серйозна допомога при лікуванні гострих респіраторних захворювань, при астмі, бронхіті, туберкульозі. Маючи антибактеріальну дію, базилік, прибирає причину запалення і бореться з інфекцією. Він допомагає нормалізувати температуру тіла при ГРВІ і ОРЗ.

Також корисні властивості базиліку використовуються при лікуванні головних болів, сердечних болів невротичного характеру, кашлю, ревматизму і ряду інших захворювань. Він також має протиканцерогенний ефект, його показано вживати хворим на рак.

Широко відома користь базиліку для нервової системи, він здатний зменшувати негативну дію стресу, знижує нервозність і тривожність, знімає напругу. Його застосовують для відновлення сил при інтенсивних фізичних і психічних навантаженнях.

28.08.2014



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку