Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №673 від 11.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради батькам

Перебудовуємо режим дня школяра... без стресів

Морквинка у ранець. Якщо дитина відвідує дитячий садок або знаходиться вдома, проблем з її харчуванням зазвичай не виникає. Інша справа – школа. Тому більшість мам намагаються покласти у ранець дитині домашній сніданок.

Проте, починаючи з 6-7 класу, школярі починають відчувати незручність перед однокласниками і соромляться брати з собою лоточки із їжею. Ось і виникають у мам проблеми: що ж дати дитині з собою: канапку з ковбасою, булочку, а чи шоколадку. З точки зору здоров’я така їжа начебто не є корисною. Дієтологи радять, що бутерброди можуть бути не обов’язково з ковбасою і сиром, а й рибою, відвареним яйцем, м’ясом і обов’язково з додаванням до них свіжих овочів: помідора, огірка, листкового салату. Можна положити у ранець очищену морквину, декілька штук чорносливу, кураги. Із фруктів перевагу надавати яблуку, банану.

Казка перед сном

У дитинстві день триває дуже довго, дитина переживає чимало різних подій – приємних і не дуже. . Однак, щоб не трапилося протягом дня, спробуйте ввечері досягти взаєморозуміння зі своєю дитиною. Приділіть їй хоча б 15 хвилин перед сном: поговоріть про щось приємне, почитайте хорошу книжку, розкажіть казку і обов’язково розпитайте про завтрашній день, порадьтеся, як краще спланувати відпочинок на вихідні. Щоб не сталося, малюк завжди повинен відчувати, що його люблять і розуміють, завжди готові допомогти. Навіть якщо часом ви перегнули палицю і нагримали на дитину, не бійтеся вибачитися. Повірте, ваш син чи донька любитимуть вас після цього не менше.

Пробудити інтерес до навчання можна якщо:

- реально з’ясувати здібності дитини до нав­чання. Не очікувати більшого, аніж закладено самою природою;

- поважати нахили малого школярика, знати його пріоритети у навчанні;

- стимулювати похвалою, а не сваркою;

- залишити право на помилку і щиро співчувати у випадку невдач;

- якщо домашнє завдання з певного предмета “не йде”, займіться іншим, до попереднього повернетеся пізніше;

- не замінюйте відповідальність дитини своєю відповідальністю. Вона повинна без гіперопіки розв’язувати свої маленькі проблеми, готуючись таким чином до проблем великих у дорослому житті;

- перегляньте власні методи виховання. Якщо впродовж років те що ви робите, не спрацьовує - потрібно змінювати тактику.

11.09.2014Лікар-методист обласного центру здоров’я Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 11.09.2014p. 
На головну сторінку