Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №674 від 18.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#День відкритих дверей

Зустріч фотомитців з молоддю

Зустріч фотомитців з молоддю

Добре, коли відомі митці діляться власними секретами з молоддю, яка вчиться малювати або фотографувати.

Так, 10 вересня в підлітковому клубі “Лілея” який підпорядковується міському управлінню у справах сім’ї молоді та спорту, відбувся “День відкритих дверей”. За традицією, до молодих фотоаматорів у гості завітали відомі фотомайстри - рівнянин Олександр Майструк та Федір Дармокрик (останній зараз проживає в США.) У форматі творчої зустрічі фотохудожники показали дітям фото- та відеоматеріали та розповіли про власний досвід у фотомистецтві.

Федір Дармокрик презентував дітям слайд-шоу своєї останньої фотовиставки, яка відкрилася 29 серпня в галереї фотоклубу “Час”. Якщо дві попередні фотовиставки фотомайстра переважно відображали життя американців, то нинішня експозиція показала обличчя українців.

- Сучасній молоді не солідно мати фотоапарат і не вміти гарно фотографувати, а для цього треба вчитися фотосправі, – зауважив Федір Дармокрик. - Я у 5-ому класі пішов займатися до фотогуртка, але й досі вчусь фотомистецтву. Свого часу я власноруч змайстрував фотозбільшувач та друкував фото вручну. Та коли прийшли цифрові технології, то освоїти їх мені допоміг якраз Олександр Майструк. Отже, в фотоклубі “Час” спочатку молодого фотографа вчили старші майстри, а згодом вже він вчив мене, як обробляти фото на комп’ютері. Участь у фотоконкурсах, влаштування власних фотовиставок – усе це дає новий поштовх для творчості та росту фотомитця. В сполучених штатах якщо учень заплатив за навчання 100 доларів, він хоче взяти знань на 200 доларів – постійно ставить викладачу додаткові питання.

- Років 15 тому не було цифрової фотографії, і ми фотографували на фотоплівку, – розповідає фотомитець Олександр Майструк. - Але тоді фотограф витрачав кадри плівки помірковано – спочатку шукав сюжет, зважував і лише тоді натискав на кнопку. Зараз життя дуже динамічне – проявляти плівку не треба, існує комп’ютерна обробка, але від цього на фотоконкурсах більше гарних фото не з’являється. Фотограф має мислити як художник – шукати сюжет, вкладати в це певну ідею. Якщо це жанр портрету – фотограф має бути трішки психологом, розкрити характер фотомоделі. Зараз у молодіжному середовищі дуже модно фотографувати моделей ніби сплячими із закритими очима. Але якраз очі - дзеркало душі, які в портреті відображають настрій і глибину характеру людини.

- Коли 5 років тому почав викладати на фотогуртку, навіть не мріяв, що згодом мої вихованці, так само як і я, ставатимуть переможцями та призерами, не лише дитячих, але й студентських та дорослих фотоконкурсів, – розповідає викладач фотогуртка Олексій Потянок. - Але не це головне для мене, основним на фотогуртку є те, що діти можуть навчитись чомусь новому, знайти нових друзів, навчитись спілкуватись не в соцмережах, а вживу. Фотографія - сучасний і дуже цікавий вид мистецтва. Отже, запрошую усіх дітей віком 12-18 років до навчання, яке для школярів, завдяки міський владі, безкоштовне.

На завершення, фотомитці побажали дітям полюбити фотомистецтво та вчитися, адже для цього підлітковому клубі “Лілея” є непогані умови, які певною мірою були створені педагогом організатором Валентином Гордиюком, та викладачем фотохудожником Олексієм Потянком.

18.09.2014Тарас Закордонний



Рівне-Ракурс №10 від 18.09.2014p. 
На головну сторінку