Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №674 від 18.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Ваніль

Ваніль

Якість ванілі залежить від процесу обробки, і тому її поділяють на сорти - від вишуканої до хорошої. Саме складність процесу обробки змусила виробників прянощів створити штучний замінник, але це не повноцінна заміна.

Аромат і якості ванілі зв’язані не тільки з ваніліном, але і з маслянистою рідиною, що міститься в стручках, а її склад ще не вивчений до кінця. Стручки справжньої, доб­ре обробленої ванілі при правильному зберіганні можуть зберігати свій аромат десятки років.

Багато людей, особливо жінки, звик­ли до того, що стрес можна зняти за допомогою солодкого, і їдять солодощі всякий раз, коли їм потрібно заспокоїтися. Враховуючи, що стресів сьогодні в нашому житті більш ніж достатньо, таким способом можна заробити не тільки зайву вагу, але і безліч хронічних захворювань.

Якщо жінка, яка бажає позбутися наслідків стресу, скористається маслом для тіла, в якому є екстракт ванілі, то їсти солодощі не знадобиться, і навіть тяга до солодкого сильно ослабне. Є навіть спеціальні пластирі з запахом ванілі, які застосовують для схуднення: аромат вишуканої пряності пробуджує не тільки радість, але і незбагненним чином викликає почуття ситості.

Жінкам ваніль взагалі дуже корисна: вона дуже допомагає полегшити стан в “критичні” дні; масло з неї робить шкіру м’якою і еластичною, а висип, викликана реакцією на стрес, зникає.

Екстракт ванілі додають в суміші олій, що використовуються, як афродизіаки - наприклад, жасмину і сандалу, так як ваніль добре з ними поєднується.

Аромат ванілі не тільки розслабляє тіло, але і знімає нервову напругу, гасить такі негативні емоції, як гнів, лють, роздратування, зате будить творчу фантазію, інтуїцію, життєрадісність і оптимізм. Наприклад, ви прийшли додому після напруженого дня, а у вас на вечір запланована важлива зустріч. Використовуйте аромат ванілі, і у вас все пройде чудово.

Можна також використовувати його для заспокоєння неслухняних дітей: для цього потрібно в аромалампу додати пару крапель екстракту ванілі, і в приміщенні виникне гармонійна і спокійна атмосфера.

Ванна з додаванням олії ванілі пробуджує чуттєвість, і може стати прекрасним засобом для того, щоб нагадати коханому чи коханій про романтичні пристрасті, які часто не витримують впливу повсякденної рутини і побутових проблем.

З іншими спеціями ваніль з’єднують рідко, тільки іноді поєднують з корицею або шафраном. Зате часто використовують ваніль у випічці разом із кокосовою стружкою і молоком - смак виходить цікавий і привабливий.

Витрачати натуральну ваніль треба економно: наприклад, можна прокип’ятити цілий стручок ванілі, а потім висушити його і покласти разом з цукром. Ємність щільно закрити, і тоді весь цукор стане ванільним, а випічка з ним буде доставляти справжнє задоволення.

Якщо перемолоти цукор разом з ваніллю, вийде пудра, яка дуже довго збереже дивовижний ніжний аромат і смак.

Якщо ваніль якісна, то її стручки еластичні і м’які, трохи скручені, а на дотик маслянисті. Найкращі і найдорожчі стручки - темно-коричневі, посипані дрібними кристаликами білого кольору.

У продажу буває ванільний порошок, ванільний екстракт і ванільна есенція - це продукти з натуральної ванілі. Якщо на упаковці солодощів, шоколаду або інших продуктах є напис - “natural vanilla flavor”, то це означає, що при їх виробництві використовувалися чисті похідні натуральної ванілі.

18.09.2014



Рівне-Ракурс №10 від 18.09.2014p. 
На головну сторінку