Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №675 від 25.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ризик

Вроджені вади розвитку: як їм запобігти?

Щорічно в Рівненській області народжуєть­ся понад 500 дітей з вродженими вадами розвитку. Вроджені вади створюють загрозу життю дитини і є причинами 25% випадків смертності малюків в області. Перинатальна та неонатальна смертність також в нашій області в 2 рази вище ніж в європейських країнах.

Діти, які вижили і живуть із ВВР, мають підвищений ризик розвитку фізичних, когнітивних та соціальних проблем. Наприклад, більшість дітей із спинно-мозковою килою мають певні порушення розвитку. Своєчасне лікування може попередити виникнення серйозних ускладнень в уражених дітей. Інший приклад - фетальний алкогольний синдром, який проявляється у дитини особливими рисами обличчя, уповільненням росту, вадами головного мозку та інших органів, а також порушеннями поведінки, розумовою відсталістю.

Результати моніторингу ВВР за міжнародними стандартами впродовж понад 10 років засвідчили, що у Рівненській області популяційні частоти таких ВВР як аненцефалія, спинно-мозкова кила, мікроцефалія, мікрофтальмія, зрощені близнюки, фетальний алкогольний синдром є одними із найвищих в Європі.

ВВР можуть виникнути в будь-якій сім’ї, нез­важаючи на національну приналежність, родинну історію, економічний статус чи рівень освіти.

Тому під час кожного візиту до лікаря жінка реп­родуктивного віку має отримувати інформацію про переваги планування вагітності, застосування вітамінів (зокрема, фолієвої кислоти), необхідність профілактики інфекційних захворювань (зокрема, краснухи, вітрянки, гепатиту В, ВІЛ/СНІДу тощо), негативні наслідки вживання алкоголю.

До речі, у 2008 році лише в шести областях України, у т.ч. Рівненській, було проведено опитування 814 вагітних жінок щодо профілактичного застосування фолієвої кислоти для запобігання ВВР. І як з’ясувалося, лише 16% жінок приймали фолієву кислоту до настання вагітності.

А 50-70% випадкам вад невральної трубки можна запобігти, якщо в організмі вагітної жінки наявний достатній рівень фолієвої кислоти перед і впродовж ранніх термінів вагітності. Головними материнськими факторами ризику на здоров’я і розвиток дітей є: паління, дефіцит йоду, алкоголь, дефіцит фолатів, цинку, ожиріння, цукровий діабет, вік 35+, епілепсія та ін.

25.09.2014Завідуюча відділення неонатології РОДЛ №2 Катерина Макарчук



Рівне-Ракурс №10 від 25.09.2014p. 
На головну сторінку