Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №675 від 25.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Гвоздика

Гвоздика

Пекучий і пікантний аромат цих прянощів робить будь-яке блюдо ще апетитнішим і приваб­ливішим. Проте її корисні властивості не обмежуються лише ароматизацією кулінарних виробів, не менш широко застосовують ці суцвіття в медицині для лікування різних захворювань. Знайомтеся – гвоздика – унікальна за своїми смаковими і корисними якостями спеція, що є висушеними бутонами гвоздичного дерева Сизигиум, що не розкрилися.

Склад гвоздики настільки багатий вітамінами, мікроелементами і іншими речовинами, що відразу стає зрозуміло, звідки у гвоздики такі потужні корисні властивості. Харчова цінність гвоздики пояснюється високим вмістом білку (6 г на 100 г), жирів (20 г на 100 г), вуглеводів (27 г на 100 г). Третину гвоздики складає клітковина – потрібні харчові волокна, що впливають на функцію кишковика (34 г клітковини на 100 г гвоздики). Також у складі цих прянощів знаходиться зола, вода (приблизно по 6 г на 100 г продукту). Близько 20% цієї спеції складає ефірну олію, багату цінними ароматичними з’єднаннями.

Вітамінному складу гвоздики може позаздрити найповніший мультивитаминий комплекс. У складі висушених суцвіть знаходяться: бета-каротин, основна маса вітамінів групи В (В1, В2, В3 або РР, В4, В6, В9), аскорбінова кислота, Токоферол (вітамін Е) і філохінон (вітамін К).

Мінеральні речовини представлені мікро і макроелементами, такими як: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Також в бутони гвоздики входять глікозиди, дубильні речовини, слизи.

Спектр корисної дії гвоздики дуже широкий, вона має антисептичну і бактерицидну дію, знеболює і знімає спазми мускулатури. Також вона має тонізуючі і ранозагоювальні властивості. Здатність підвищувати тонус м’язів – як корисну, так і шкідливу властивість гвоздики. Корисну дію вона виявляє на жіночий організм, приводить в норму менструальний цикл, а ось для вагітних жінок тонізуючі властивості гвоздики – шкода, підвищення тонусу мускулатури матки негативно відбивається на стані малюка.

Додавання гвоздики в їжу позитивно позначається на роботі усіх органів травного тракту, вона стимулює вироб­лення травних соків, посилює апетит, нормалізує переварювання їжі. Ці прянощі широко використовують при лікуванні коліту, кишкових кольок, метеоризму, діареї, хворобах прямої кишки.

Гвоздика застосовується і при лікуванні ряду стоматологічних проблем, вона усуває неприємний запах з рота, знімає зубний біль (досить розкусити суцвіття і прикласти до місця болі), сприятливо впливає на ясна, застосовується для лікування пародонтозу.

Самі останні дослідження показали, що велика користь гвоздики в боротьбі з раковими хворобами, ця приправа здатна гальмувати зростання ракових клітин. Антиканцерогенні властивості гвоздики ще вивчаються, учені сподіваються створити на основі гвоздики препарат для лікування лейкемії.

Завдяки великому змісту вітамінів групи В неоцінима користь гвоздики для нервової системи. Ці прянощі прискорюють відновний процес після фізичної або психічної перевтоми, знімають напругу, заспокоюють.

Гвоздика відноситься до розряду пекучих прянощів і дратівливо впливає на слизову оболонку органів травлення, тому особам, що страждають виразковими виразками гастродуоденальної області, не рекомендується вживати гвоздику, також ця приправа протипоказана при гіпертонії і при гастриті з підвищеною кислотністю.

25.09.2014



Рівне-Ракурс №10 від 25.09.2014p. 
На головну сторінку