Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Харчування

Їжа: помічник чи шкідник

Їжа: помічник чи шкідник

Виявляється, деякі із продуктів, які ми вважаємо корисними, можуть нашкодити.

Візьмімо натуральний продукт – мед, який є незамінним засобом при застуді. Наприклад, його не варто сильно нагрівати. При температурі вище 45 градусів починається руйнування корисних ферментів, а при температурі понад 60-80 градусів утворюється речовина, яка визнана потенційним канцерогеном і є небезпечною для печінки. Так що, якщо вирішили спекти медові коржики або медовик, то в жодному разі не додавайте мед в тісто, а просочіть ним випічку, коли вже дістанете із духовки і трішки охолодите.

По тій же причині не варто пити з медом надто гарячий чай або молоко.

Мед – сильний алерген.

Педіатри радять вводити його в раціон дитини не раніше ніж з року і переконавшись, що у малюка немає на нього алергії.

Ну, здавалось би, вівсянка корисна всім і кожному. Але і з нею не все так просто. Вся справа в фітиновій кислоті, яку містить ця крупа. Кислота ця гальмує всмоктування кальцію в кишківнику. Тому гастроентерологи радять тим, хто схильний до остеопорозу (а найчастіше це жінки старші 45-50 років), чергувати вранішню вівсянку іншими крупами – гречаною, ячною і кукурудзяною. Найкраще всього поєднувати вівсянку зі свіжими фруктами і продуктами, які допомагають засвоєнню кальцію: сирами, йогуртом.

Група дієтологів із Мюнхенського університету систематизувала дані про те, як же реально молоко діє на організм людини. Звичайно, воно і токсини із організму виводить, і допомагає виробленню імунних клітин. Але знайшлись і мінуси.

Як стверджують вчені, обмежити вживання молока слід, якщо у вас є схильність до утворення каміння в нирках або жовчному міхурі. Також натуральне цільне молоко слід обмежувати при артритах: молочна кислота посилює запалення в суглобах. Їжа на клітинному рівні керує процесами в організмі, програмує нам довголіття або хвороби і швидку смерть.

Тепер вчені-лікарі і біологи вважають, що спожите ще в дитинстві, вплинуло на хімічні процеси в мозку. В похилому віці це може призвести до склерозу чи хвороби Паркінсона.

Немає такої проблеми зі здоров’ям, на яку, в певній мірі, не вплинуло б наше харчування. Їжу тепер називають чарівними ліками, які не тільки попереджають і виводять із хвороби, але й підвищують рівень фізичної та психічної енергії.

02.10.2014Валентина Копель, лікар-санолог ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку