Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №677 від 09.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Історична тема

Дизайнер відкрив патріотів

Дизайнер відкрив патріотів

Історії людства відомі мандрівники, які відкривали нові континенти та землі. Рівненський дизайнер Олег Бурячок вирішив відкрити для місцевих школярів історію України, показавши їм обличчя українських патріотів на власноруч зроблених постерах.

Услід за серією “Патріоти України” Олег Бурячок нещодавно випустив нову серію постерів на музично-фольклорну тематику “Волинське Полісся”. Автор постерів вирішив відкрити ці історичні теми для рівненських школярів та влаштував у стінах Рівненської обласної бібліотеки учням Рівненської української гімназії уроки патріотичного виховання: “Історія України крізь призму видатних імен”.

Для створення постерів “Патріоти України” автор виставки використав фото Нес­тора Махна, Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Романа Шухевича, Олега Ольжича, додавши до портретів відомі цитати борців за свободу і незалежність України. Відомі фрази діячів допомогла відібрати житомирська журналістка Олена Галагуза. Серія “Патріоти України” була презентована на цьогорічному рок-фестивалі “Бандерштадт”. У новій серії “Волинське Полісся” використовувалися фото, які автор знаходив в Інтернеті. На старовинних фото зображені люди з різних регіонів України у національному вбранні, а також процитовані автентичні пісні нашого Поліського регіону.

- Суть патріотичних уроків - це спілкування про державність та націю з багатою історією, в якій присутні освічені та вольові люди, –прокоментував Олег БУРЯЧОК. – Під час розмови з дітьми намагаюся переплітати минулі події з сьогоденням, виділяти такі якості як необхідність самоорганізації, освіченості та братерства, єднання. На першому уроці спілкувався з дітьми з 7 класу гімназії №2. Виявилося, що в більшості діти мало що знали про українських патріотів, окремі колись чули. У дітей скоріше виникали якісь асоціації, зокрема з вулицями та пам’ятниками Рівного. А прізвища деяких відомих діячів діти чули вперше, більшості не знали в обличчя. Питання після зустрічі діти задавали більш неформальні та які стосуються загалом історії та того, що відбувається на Сході України. Спілкуватися з школярами було нелегко, але для мене це великий досвід. У мене є бажання зустрічатися з школярами ще, бо коли бачиш запалені цікавістю дитячі очі, означає, що під час зустрічі закладається корисна інформація, цікавість дітей до вивчення рідної історії.

Олег Бурячок запропонував учням оригінальну ідею міжшкільного флешмобу, під час якого б діти самі обрали цитату, до якої долучали б відповідного автора. А ще автор виставки зазначив, що, на жаль, в серії “Волинське Полісся” немає місцевих фотографій із Рівненщини, і запропонував усім охочим пошукати в сімейних архівах та додати до цієї серії місцеві старовинні фото, щоб її продовжити.

09.10.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 09.10.2014p. 
На головну сторінку