Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №683 від 20.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бесіда

Будні нашого самоврядування…

Будні нашого самоврядування…

Ми живемо в такий час, коли поняття змінюють свої первинні значення. Так, слово “самоврядування” означає обрану населенням тої чи іншої громади владу, яка здійснює управління територією, підтримує її інфраструктуру, розвиває комунальне господарство і т. п.. Так повинно було б бути. Однак наше сьогоднішнє самоврядування більше нагадує пожежну команду, яка намагається гасити пожежу, не маючи найелементарніших засобів.

Ця думка виникла, коли, домовившись про зустріч з міським головою Рівного Володимиром Хомком, перечитав численні інтерв’ю, яких за час його роботи міським головою Рівного тільки в нашій газеті були десятки. Роки минали, а головні проблеми так і залишалися. Серед них найгостріша - це так звані делеговані повноваження, тобто утримання закладів освіти, охорони здоров’я, культури і, зрозуміло, виплата зарплатні їх працівникам.

З питання про ситуацію із “делегованими” повноваженнями ми і розпочали розмову.

- Володимире Євгеновичу, чи щось змінилося за останні місяці?

- Абсолютно нічого. Крім слів про децентралізацію, ніяких реальних змін немає. Навпаки, через недоотримання коштів із державного бюджету, ми мусили перекидати мільйони з комунальних витрат - на зарплатню вчителям та лікарям, але й цих грошей не вистачає. Для того, щоб хоч якось зекономити, я прийняв рішення відправити працівників міськвиконкому на два тижні у неоплачувану відпустку. Першим відправив у таку “відпустку” себе, хоча й далі продовжую працювати у звичайному режимі. Що ж стосується самої децентралізації, то на словах все виглядає добре, а як воно буде на практиці – велике запитання. Вже років п’ятнадцять чую про збільшення повноважень органів місцевого самоврядування, при цьому наші права чомусь постійно невпинно зменшуються.

Простий приклад – дискусія про заборону торгувати горілчаними виробами в місті в нічний час. Висловилась громадськість, депутати міської ради, але рішення по цьому питанню ми не маємо права приймати, адже це прерогатива центральних органів влади… Коли розпочинається опалювальний сезон у Рівному, також вирішують у столиці. Навіть дозволи на будівництво в місті видає організація, яка до нас жодного відношення не має. Тобто говорити сьогодні про наявність в Україні системи самоврядування взагалі можна лише з натяжкою. Ми - заручники системи, за якої в органів місцевого самоврядування немає ні потрібних повноважень, ані мінімально необхідних коштів.

- А яка ситуація із виконанням цьогорічного бюджету Рівного?

- Краща ніж у більшості інших обласних центрів, але не така, як би нам хотілося. Справа в тому, що на початку року нам “спустили” бюджет на 2014 рік, в якому було записано зростання доходів майже на 5%. Зрозуміло, на тлі тотальної кризи в державі виконати такий бюджет просто неможливо, тому ми маємо недовиконання приблизно на два відсотки. Враховуючи загальну ситуацію в Україні, вважаю, це ще дуже гарний результат.

- Не дивлячись на усі негаразди, в Рівному багато що робиться в комунальній галузі.

- Справді, попри усі негаразди, ситуація в Рівному краща ніж у більшості інших обласних центрів. Ми асфальтуємо дороги, зокрема в районі поліклініки №3 (вулиця Макарова), на мікрорайоні Північний та районі вулиць Костромська та Орлова. Також вводимо в експлуатацію два дитячих садки, відремонтували три спортивні майданчики, приміщення ДЮСШ, завершуємо ремонт Кіноконцертного залу. Для мене особисто дуже важливо, що рівняни вже круглий рік мають гарячу воду, а завдяки якісній роботі підприємства “Рівнетеплоенерго”, місто отримало замість збитків, як це було у минулі роки, 14 мільйонів гривень доходів. Мешканці міста бачать, як змінюється на краще робота міського електротранспорту. Так, придбано додактово десять тролейбусів. Все це дається важко, але саме в таких екстремальних умовах, як нинішня криза, і перевіряється компетенція міської влади. Взагалі ж ми ставимо перед собою завдання досягти того, аби рівняни якомога менше відчували на собі сьогоднішню важку кризу в державі.

20.11.2014Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2014p. 
На головну сторінку