Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №683 від 20.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ювілей

Нам - 55!

Нам - 55!

У рамках святкування 55-річчя Рівненської державної дитячої художньої школи, у міському будинку культури відкрилася виставка кращих робіт із живопису учнів попередніх років під назвою “Нам 55”. На відкритті лунали виступи гостей, викладачів та учнів художньої школи. Кілька власних пісень виконала донька викладача школи Леоніда Гринбокого – Христина Панасюк.

На другий день після відкриття виставки у Рівненському академічному обласному театрі ляльок відбулася святкова програма, яка включала перегляд виставки робіт учнів та викладачів школи, урочистості і святковий концерт. Під час підготовки до свята була проведена мистецька акція “Розмалюй свою школу”, в якій взяли участь викладачі та учні рівненської “художки”. Авторами ескізу акції стали викладачі художньої школи Руслан Хвесь та Ольга Побережна.

Представлені на виставці “Нам 55” роботи колишніх учнів, а нині вже дорослих людей - входять до золотого фонду мистецького закладу. У 1993 році дитячі картини виставлялися на Днях культури України в Баварії та експонувалися в Мюнхені, Дюссельдорфі, Аугбургзі та Франкфурті.

В перші роки незалежності України рівненські художники мали змогу відійти в творчості від ідей соцреалізму та відкрити для себе й учнів абстрактні жанри авангарду та імпресіонізму.

- “Коли я прийшов працювати в художню школу, то побачив, що Анатолій Мартиненко, як директор, завжди був за творчий пошук викладачів, – розповідає викладач дитячої художньої школи Анатолій Іваненко. - В педагогічному досвіді в нього теж не було “штампів”, від викладачів він не вимагав впровадження чітких канонів, робив акцент на індивідуальній манері, особистому досвіді. У той час у викладачів була можливість вчити дітей чомусь новому, чого ще не було. Саме в той період і з’явилися чудові дитячі роботи. Тоді до нас приїжджали іноземні художники і дивувалися, яким чином наші діти малюють, бо не було якісних матеріалів, паперу, фарб. Коли іноземці бачили дитячі роботи наших учнів, то казали, що вони виконані на рівні досвідчених майстрів.

На виставці були присутні колишні учні рівненської “художки”, які на початку 90-х років навчалися мистецтву малювання. Дехто з них пішов шляхом художника. Колишня учениця Тетяна Борисяк зараз - керівник гуртка образотворчого мистецт­ва, викладач малювання в підлітковому клубі “Самоцвіт”. Ольга Доценко працює дизайнером в поліграфічній фірмі. Наталя Ларина - вільний художник, малює, робить персональні виставки картин. Четверта учасниця виставки Надія Хижнякова не пішла шляхом художниці, доцент кафедри менеджменту РДГУ.

- Художня школа дала нам поштовх - комусь у творчому житті, комусь в повсякденні, адже був створений певний осередок, - пригадує художниця Тетяна Ларіна. - Та людина, яка націлена на розуміння, розкрита до світу, буде сприймати і життя як мистецтво, і мистецтво як життя. Її життя буде більш врівноважене та гармонійне. Кожний із випускників того періоду підтвердить, що, переступаючи поріг художньої школи, ми потрапляли зовсім в інший світ. Зараз ми розуміємо, що тоді були “важкі 90-ті”, але завдяки “оазису”, який створили для нас викладачі та батьки, ми цього зовсім не відчували. Ця база дала нам дуже багато у житті.

На відкритті виставки була присутня колишня учениця художньої школи, мистецтвознавець, а зараз - арт-менеджер галереї сучасного живопису “Євро-арт” Руслана Кузіч.

- Для мене дитяча художня школа, на відміну від загальноосвітньої, стала напрямком для майбутньої професії мистецт­вознавця, – ділиться Руслана Кузіч. - Саме в художній школі я почала вивчати історію мистецтва, що і дало поштовх в отриманні професії мистецтвознавця. Діти, які займаються в художній школі, мають чудову можливість розвиватися та творити. Не усі відомі художники мали таку можливість, коли починали малювати.

- Колись у дитинстві я намагався поступити до художньої школи, але не зміг намалювати вступне завдання – яблуко, і мене не взяли на навчання, – пригадує присутній на заході міський голова Рівного Володимир Хомко. - Але через багато років вже моя донька поступила до дитячої художньої школи і закінчила її. Можливо, не усі учні в майбутньому будуть працювати художниками, але певні естетичні завдатки закладаються назавжди. Я радий, що до успішного розвитку цього навчального закладу причетні багато рівнян.

20.11.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2014p. 
На головну сторінку