Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №683 від 20.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Третій четвер листопада - Міжнародний день відмови від куріння

Хоча б день без цигарки

Хоча б день без цигарки

Цей день відзначається за ініціативою Міжнародного союзу боротьби з раком і ставить за мету ще раз нагадати курцям про шкідливість паління та закликати їх звільнити світ і довкілля від тютюнового диму, адже згідно з результатами дослід­ження цієї організації, щорічно від куріння вмирає близько 5 мільйонів людей.

В останні десятиліття людина з цигаркою вже нікого не дивує, ми звиклися з цим явищем. Однак наука накопичила чимало переконливих фактів, про те, що куріння тютюну і тютюнових виробів непомітно, але постійно підточує здоров’я людини. На жаль, звикання до куріння відбувається досить швидко, у декого з’являється непереборна тяга до сигарети, що супроводжується низкою неприємних відчуттів, які заважають зосередитися.

В організмі підлітка всі органи знаходяться в процесі формування чи розвитку. Ось чому вплив тютюнового диму на молодий організм особливо небезпечний. І на шкільній перерві цей курець поспішає усамітнитися де-небудь в затишному місці і робить підряд кілька глибоких і частих затяжок. При цьому в організм надходить вдвічі більше нікотину, голова стає важкою, з’являється запаморочення, шум у вухах, пульсація в скронях, іноді – нудота і блювота, слабкість. Зустрічається серед таких горе-курців звичка “покурити бичок”. А в останній третині сигарети шкідливих речовин міститься найбільше, тому через цей так званий “бичок” можуть передаватися різні хвороботворні мікроорганізми.

Куріння може викликати рак в органах, які входять у зіткнення з димом, такими, як легені, горло і ротова порожнина. Оскільки хімічні речовини з диму проникають у кров, рак може виникати в багатьох інших органах.

Пам’ятайте, що кожна сигарета краде у нас до 30 міліграмів вітаміну С. У кожному кубічному міліметрі крові міститься до 5 мільйонів еритроцитів (червоних кров’яних тілець). Без захисту вітаміну С вони протягом одного тільки дня втратили б половину своєї ефективності. Склад нашої крові змінюється щогодини залежно від того, скільки вітаміну С або інших захисних речовин ми приймаємо з їжею. Якщо після весело проведеної ночі з великою кількістю спиртного і сигарет відчуваємо себе погано, то причина цього полягає в мільярдах загиблих червоних кров’яних тілець. Щоб запобігти найгіршим наслідкам, організм перемикає функції всіх органів тіла в економічний режим, і місце життєрадісності ми відчуваємо втому, замість радості - апатію і байдужість.

Подаруйте собі чисті легені!

Цінуйте і бережіть своє здоров’я!

20.11.2014лікар-методист обласного центру здоров’я Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2014p. 
На головну сторінку