Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №684 від 27.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікаво знати

Факти про роботу нашого мозку

Стрес негативно впливає на здатність мозку вчитися. Захисна система організму - викид адреналіну і кортизона - призначена для включення моментальної реакції на серйозну, але короткочасну загрозу для життя.

Хронічний стрес, наприклад несприятлива домашня атмосфера, чинить руйнівну дію на систему, призначену для короткочасної реакції.

При хронічному стресі адреналін призводить до утворення шрамів в кровоносних судинах, що може призвести до серцевого нападу або інсульту, а кортизон руйнує клітини гіпокампа, наносячи шкоду здібностям вчитися і запам’ятовувати. Найсильніша стрес викликає відчуття відсутності контролю над ситуацією, то є почуття безпорадності. Нервовий стрес погіршує здатність дітей до навчання та знижує продуктивність роботи службовців.

Сенсорна інтеграція: задійте більше почуттів

Ми сприймаємо інформацію про подію за допомогою органів почуттів, переводимо її в електричні сигнали, які направляються до певних ділянок мозку, щоб він реконструював за фрагментами загальну картину. Приймаючи рішення про те, як поєднувати сигнали, мозок частково покладається на попередній досвід, тому дві людини по-різному сприймають один і той же подія.

Наші почуття працюють спільно - зір впливає на слух, наприклад, і т. п, -. отже, ми краще навчаємося, коли стимулюється кілька органів почуттів одночасно. Запах має властивість воскрешати спогади. Можливо, це відбувається тому, що нюхові сигнали (нервові імпульси) аналізуються в тій зоні головного мозку, яка бере участь у формуванні емоцій і мотивації. А емоції, як відомо, тісно пов’язані з пам’яттю.

27.11.2014



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2014p. 
На головну сторінку