Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №254 від 23.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скільки того здоров’я?

Доведи, що ти - не Геракл!

Хто і як визначає групу інвалідності

Добрий день, редакціє газети “Рівне-Ракурс”!

Давно читаю Ваше видання, яке справді відрізняється з-поміж інших ЗМІ змістовною, цікавою і корисною інформацією. А останнім часом у “Рівне-Ракурс” все частіше звертаються люди за порадою, консультацією, допомогою. Саме зараз мені теж потрібна така порада, але я не знаю, куди насамперед слід звернутися.

Справа ось у чому. Не так давно моя сестра захворіла, і внаслідок складної патології їй змушені були оперативно видалити нирку. Одужання було досить складним, а через деякий час їй зробили ще одну, хоча й менш складну, операцію.

Нещодавно сестра почала відчувати незначний біль у спині, тому відразу пішла і зробила УЗД нирки, яке показало, що, хоча дуже складної патології немає, однак стан її єдиної нирки не зовсім задовільний. Нам запропонували проконсультуватися щодо лікування в уролога поліклініки за місцем прописки моєї сестри. Мовляв, він і дасть відповідне направлення для отримання групи інвалідності.

Лікар, ознайомившись із аналізами і висновками УЗД, зауважив, що у сестри нічого такого страшного немає, аналізи задовільні, а за висновками УЗД - ні про яку групу й мови бути не може, бо ця патологія не є суттєвою. “І взагалі, - сказав лікар, - люди народжуються з однією ниркою, і нічого - живуть якось!”

Та хіба людина, яка перенесла дві операції і залишилася без життєво важливого органа, не заслуговує хоча б на елементарну підтримку з боку держави?!

Якщо можливо, напишіть, до кого конкретно нам звернутися, щоб отримати інформацію про надання груп інвалідності.

З повагою, Людмила, м.Рівне

Роз’яснення нашій читачці надає голова Рівненської обласної медико-соціальної комісії Світлана ЯКИМЧУК.

Інвалідність і ступінь утрати здоров’я встановлюються медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). Дійсно, першим кроком до отримання групи інвалідності є звернення до лікарняного закладу за місцем реєстрації Вашої сестри. Чому саме реєстрації, а не проживання? Таким є встановлений чинним законодавством порядок.

Лікар, під наглядом якого лікувалася Ваша сестра, повинен роз’яснити пацієнтці, які саме обстеження їй потрібно пройти, оформити документи про те, чим і як лікувалася хвора, скласти витяг з історії хвороби тощо. Підготувати необхідні документи і видати направлення на експертизу має голова лікарської консультативної комісії. Як правило, це головний лікар Вашої районної лікарні або завідувач поліклініки.

Отримавши направлення, хворий повинен у призначений день з’явитися до МСЕК. Огляд громадян у медико-соціальних експертних комісіях проводиться за місцем проживання або лікування при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу. Залежно від ступеня розладу функцій організму й обмеження життєдіяльності особі, визнаній інвалідом, установлюється перша, друга або третя група інвалідності.

Що робити, коли лікар відмовляється дати направлення, а пацієнт не здатен через хворобу жити повноцінним життям, працювати на повну силу?

Якщо стан здоров’я Вашої сестри дійсно такий, що значно обмежує її життєдіяльність, а працівники державних медичних установ чинять перешкоди у визначенні інвалідності і тим самим порушують права хворої людини, проблему можна вирішити, звернувшись до суду. Винних буде притягнуто до адміністративної та дисциплінарної відповідальності.

23.08.2006Підготувала Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2006p. 
На головну сторінку