Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №254 від 23.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Хочете працювати, але не маєте достатньо знань?

Вам допоможе Державна служба зайнятості!

Сьогодні досить часто трапляється, що, отримавши певну спеціальність, важко знайти роботу. Або ж, втративши робоче місце, нелегко працевлаштуватися на рівноцінне. На допомогу в цій ситуації приходить Державна служба зайнятості. Докладніше про це кореспондент “РР” дізналася у розмові з головним спеціалістом відділу організації професійного навчання обласного центру зайнятості Віктором ВОЙНІКОВИМ.

На обліку в центрах зайнятості нині перебувають безробітні, які не мають можливості працевлаштуватися у зв’язку з відсутністю знань та умінь. Попит сьогодні є на технологічні спеціальності. Не вистачає, наприклад, висококваліфікованих робітників з обробки металів, слюсарів-ремонтників, будівельників, електрогазозварників, столярів, трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва усіх категорій, водіїв тролейбуса тощо.

Службою зайнятості надаються соціальні послуги з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних громадян. Для безробітних професійне навчання здійснюється у порівняно короткі терміни (курсове навчання) з урахуванням наявного життєвого, професійного досвіду, зокрема, в навчальних закладах - за традиційною груповою формою, в тому числі за гнучкими модульними технологіями навчання.

Пріоритетними при організації професійного навчання безробітних громадян є потреби роботодавців, їх замовлення щодо підготовки висококваліфікованих робітничих кадрів. З цією метою проводиться професійне навчання безробітних за замовленням роботодавців безпосередньо на робочих місцях за індивідуальними навчальними планами та програмами, за умови подальшого працевлаштування.

Крім того, служба зайнятості використовує таку форму підвищення кваліфікації, як стажування на робочих місцях та посадах спеціалістів. Стажуючись, людина отримує практичні уміння, навички щодо виконання обов’язків на посаді, на яку претендує.

Уже в першому півріччі 2006 року підвищили кваліфікацію 2606 безробітних громадян, в тому числі 223 пройшли стажування на робочих місцях та посадах спеціалістів. Підвищення кваліфікації проводилося за 95-ма професіями, курсами, напрямами, в тому числі стажування - за 63-ма.

На замовлення роботодавців було організовано підвищення кваліфікації трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва на право керування машинами категорій “В” та “Е”, проведено курси цільового призначення для механізаторів сільськогосподарських підприємств з вивчення нової техніки та технологій вирощування сільськогосподарських культур.

З метою подальшого удосконалення соціальної підтримки незайнятих осіб, розвитку їх підприємницької діяльності служба зайнятості області організовує професійне навчання безробітних з напрямів, що дозволяють відкрити свою справу. Майже 600 безробітних громадян підвищили свій професійний рівень з основ підприємництва на курсах цільового призначення за напрямом “Підприємець-початківець”.

Понад 1000 безробітних проходили навчання за професіями, розрахованими на заняття індивідуальною трудовою діяльністю, зокрема, кравці, слюсарі з ремонту автомобілів, перукарі, манікюрниці, продавці (з лотка, на ринку), столярі, ковалі ручного кування, робітники з комплексного обслуговування та ремонту будівель.

Враховуючи потреби ринку праці, спеціалісти служби зайнятості організовують підготовку безробітних за інтеґрованими професіями, коли за відносно короткий термін молоді люди мають можливість оволодіти декількома суміжними професіями.

Продовжувалася спільна робота з підготовки кадрів для сільського господарства згідно з договором про співпрацю між обласним центром зайнятості, головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації та Державним навчальним закладом »Рівненський обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК» щодо організації профнавчання безробітних громадян за замовленнями сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

23.08.2006Алла РОГАШКО



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2006p. 
На головну сторінку