Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №254 від 23.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вічна любов

»Сивина в бороду...»

»Сивина в бороду...»

Коханню вік не завада

Молодим людям, зазвичай, здається, що інтимних стосунків у літніх людей не буває, і що, більше того, для них це заняття є непристойним. І мало хто замислюється, що і в 60, чи навіть 75, можна кохати, виявляти ніжність, ласку не лише у вигляді спільного чаювання або традиційного поцілунку на ніч у щічку.

На нашій вулиці жив собі один дідок. Колись він мав дружину, молодшу від себе на років двадцять. Вона ніжила його, пестила, доглядала, наче дід був золотий, та й померла раніше від нього. Зостався той дідусь у свої 80 один-однісінький, засумував... Сусідка вирішила підшукати йому наречену. Знайшлася одна жінка і сказала приблизно так: “Я вийду за нього заміж, доглядатиму за ним, але не житиму з ним як із чоловіком”. Дідусь аж підскочив, каже: “Не потрібна мені така дружина! Я хочу, аби і їй було добре, і мені солоденько...”.

- Насправді, ані в чоловіків, ані в жінок з віком не зникають сексуальні потреби та статеві можливості, - говорить завідувач центром планування сім’ї і репродукції людини обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім.В.Поліщука, кандидат медичних наук, лікар-гінеколог Роман ШУСТИК. - Більше того, збереження статевих контактів у літньому віці продовжує не лише сексуальну, а й біологічну активність особистості. Висока сексуальна активність у літньому віці помилково вважається чимось аморальним та небезпечним.

Характерні зміни у сфері статевих стосунків, як правило, проявляються в період початку клімаксу. У жінок клімакс настає приблизно у 50 років, але статевий потяг зменшується лише після 60 років, а іноді й значно пізніше. У чоловіків у 45-55 років відбувається зниження потенції при збереженні дітородної функції. Літні люди реагують на статеву стимуляцію значно повільніше, тому в цей період їм не варто утримуватися від статевого життя.

Тобто, зміни, що відбуваються в організмі чоловіка, який прожив сім десятків років, - це зменшення випадків мимовільної ерекції, збільшення зусиль для досягнення оргазму та зменшення кількості статевих контактів. Але при сприятливих умовах (кохана жінка, приваблива, уважна партнерка, впевненість у власних силах тощо), статева активність чоловіка може тривати аж до смерті.

Причому, буквально. Кілька років тому читала в газеті про незвичайний судовий процес. В одному із закордонних барів, де переважна більшість відвідувачів - чоловіки “на схилі літ” - співпрацювала злочинна група, до якої входили бармени та повії. Перші у келихи зі спиртним підсипали препарати для посилення потенції (на кшталт віагри), другі були засобом для “розкручування” старих на випивку, ну, і на більш інтимне продовження. Вигравали від “неочікуваної” ерекції і дівчата, і бармени. Так ось, у одній із потаємних кімнат бару стався летальний випадок... Літній чоловік помер під час оргазму!

Літня сусідка у відповідь на відверту телепередачу, де йшлося про секс без вікових обмежень, вигукнула: “Який там секс, дайте спокій, нам із чоловіком уже про душу треба думати!” На жаль, дотепер багато представників старшого покоління вважають статеві стосунки чимось гріховним, помилками молодості.

Звичайно, згасають відчуття - зникають почуття... Чимало літніх жінок під час статевих стосунків відчувають дискомфорт через зменшення природного вагінального секрету. У цей період варто згадати про альтернативні види сексу. Звичайно, якщо для пари це не є табу.

Певна річ, досягнути гармонії в період зниження бажань і відчуттів - непросто. Але, може, це саме той період, коли людині варто нарешті забути про стереотипи - жити і кохати на повну силу? Як ніколи досі.

23.08.2006Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2006p. 
На головну сторінку