Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №254 від 23.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Японські шахи

Рівненські школярі перемудрували японців

Рівненські школярі перемудрували японців

Японський менталітет забороняє розповсюдження національних традицій, ігор за кордон. Пов’язано це й, зокрема, з сумнівом, що неяпонцям удасться опанувати правила та навчитися грати, скажімо, в сьоги. Втім, рівненські школярі довели, що можуть мислити не гірше від японців.

Школі інтелектуальних ігор Рівненського палацу дітей та молоді на чолі з її керівником Віктором Шевчуком вдалося зацікавити місцевих учнів і привернути їхню увагу до традиційних японських логічних забав: рендзю, отелло, го. Кілька років тому юні рівняни почали опановувати нові для себе японські шахи - сьоги. У 2003 році Віктор Шевчук провів перший внутрішній турнір, результати якого відправив до Японії. Там були вражені, як швидко рівняни опанували зміст гри. А тому й запросили до себе в гості.

До Японії поїхали Віктор Шевчук зі своїми вихованцями - Андрієм Маліновським, Андрієм Палієм і Софією Шевчук. На другий після приїзду день, 7 серпня, гостей запросили до ігрової зали. Сьоги настільки популярні в цій країні, що для турніру відвели весь другий поверх в одному з найбільших магазинів Токіо. Крім того, тут розмістили й літературу, подарункові варіанти японських шахів - тобто все, що потрібно для зацікавлених.

186 учасників-дітей поділили на три групи за рівнем професійності. Наших учасників віднесли до найслабшої групи. Організатори змагань обмежили участь рівнян у турнірі приблизно годиною, далі вже був обід. Певно, сподівалися, що нашим нічого робити навіть у когорті найслабших.

Як же вони помилилися! Перших суперників рівняни перемогли достатньо легко. Так потрапили всі разом і до 1/16 фіналу Міжнародного турніру. Згодом програли Софійка Шевчук, Андрій Палій. А ось Андрію Маліновському фінал у своїй групі з 62 дітей підкорився. Варто додати, що японці ставилися до рівнян дуже добре й щиро раділи перемогам наших гравців. В результаті обідати довелося значно пізніше від запланованого.

Наступного дня гості поїхали в Йокогаму. Там уже на них чекали командні змагання. Наші гравці, як одна команда, потрапили в другу групу, до більш серйозних суперників. Аби перемогти, потрібно було виграти хоча би дві з трьох ігор. Врешті-решт, суперники рівнян виявилися дійсно серйозними й сильними. Наша команда посіла шосте місце, але без відзнаки не лишилася. Андрій Палій (на фото ліворуч) зумів жодного разу не програти, за що й отримав грамоту. В особистому заліку серед 62 учасників змагань перемогу виборов Андрій Маліновський. У командному турнірі, що відбувався в Йокогамі, рівненська команда посіла шосте місце в другій групі. Найкраще виступив Андрій Палій, який виграв всі партії та був відзначений грамотою і призом.

Решту днів рівняни лише знайомилися з Країною висхідного сонця. Побували в музеї сумо, де їх зустрів директор цього закладу, чемпіон світу Тайхо. До речі, його батько родом із Харкова. Були й у японському Діснейленді. Дорослий квиток у цей заклад коштує 55 доларів, дитячий - дещо дешевше. Покататися на різноманітних атракціонах рівнянам вдалося цілком безкоштовно. Японський меценат оплатив вартість вхідних квитків ще до приїзду наших земляків. До речі, його ім’я рівнянам так і не назвали, лише попросили привезти з України для нього нашого вина. Мабуть, найцікавішою була екскурсія до Міжнародної федерації з гри сьоги, де рівняни змогли помірятися силами з професіоналами. На згадку їм подарували задачник із сьоги та опахала з автографами відомих гравців.

Ознайомитися з правилами цієї цікавої, дивовижної гри можна буде вже 25-27 серпня у Рівненському палаці дітей та молоді), де за підтримки посольства Японії в Україні відбудеться міжнародний турнір із сьоги.

23.08.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2006p. 
На головну сторінку