Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №255 від 31.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ноу-хау

Черепахи бігають по хаті

Рівняни із задоволенням дарують один одному степових красунь

Сьогодні рівняни із захопленням утримують вдома степових черепах, які в природних умовах мешкають на берегах річок області. Кореспондент “РР” завітала в гості до одного із любителів тварин із панцирем - 21-річного Макара ГЕРАСКЕВИЧА, який тримає цих тваринок на балконі.

- Де ти їх дістав? - питаю, дивлячись на черепах, які зарилися у річковий пісок в одній із посудин на балконі.

- Хто вам правду скаже? (Сміється). Колись степові черепахи мешкали на берегах річки Устя обласного центру, однак, втекли від любителів гарно попоїсти. Адже не секрет, черепашаче м’ясо - дуже смачний делікатес. Їх ловили і їли. Отож, скажу так - я їх ловлю за 30 кілометрів від Рівного: задля естетичного задоволення (не їм). Конкретне місце не називатиму.

- Відразу зазначу, що впіймати тваринку не так-то й просто, - продовжує Макар. - Вона, незважаючи на повільність та неповороткість, у разі небезпеки бігає дуже швидко - приблизно три кілометри за годину. Однак, догнати її можна.

Степова черепаха швидко пристосовується до домашніх умов життя. Їсть траву та ловить комарів, які залітають на балкон - у неї довгий язик. Взимку вона живе у відрі з піском, впадаючи у сплячку. В інші пори року тваринки активні, люблять побігати. Я їм влаштовую черепашачі перегони. Шикую, і після сигналу (незначний поштовх) тваринки починають бігти. Хто перший добіжить до кінця коридору, той переможець: він отримує у винагороду порцію свіжої травички.

Макар, упіймавши за сезон кілька черепашок, продає їх (одна коштує від 50 гривень), заробляючи на кишенькові витрати. За його словами, найчастіше тварин беруть на подарунок. Лишається лише бантик прив’язати...

31.08.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 31.08.2006p. 
На головну сторінку