Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №691 від 26.01.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Меліса

Меліса

Меліса – найближча родичка м’яти до її ніжного і тонкого м’ятного аромату домішені нотки лимонного запаху, тому часто мелісу називають лимонною м’ятою. Корисні властивості меліси не менш потужні і великі по спектру дії, чим у м’яти. Користь цієї трави для організму людини величезна і обумовлена її багатим вітамінно-мінеральним складом.

Меліса має не лише приємний запах, але і безліч лікувальних якостей. У листі рослини знаходяться ефірні олії, дубильні речовини, гіркота, сапоніни, стеарин, флавоноїди, велика кількість органічних кислот. До складу меліси входить комплекс вітамінів B, вітамін C, кальцій, калій, магній, залізо, мідь, цинк, марганець, селен і так далі

Відвари з меліси дуже ефективні при самих різних жіночих захворюваннях: дисфункціях яєчників, гормональних порушеннях, запальних процесах. Мелису прописують при болях і спазмах під час критичних днів, при токсикозі у вагітних, а також в період важкої менопаузи.

Рослина виявляє седативну, розслабляючу і заспокійливу дію на організм, з цієї причини чай з нього прописують для лікування усіх видів нервових захворювань (психозів, неврозів, нервових виснаженнях і безсонні). Педіатри рекомендують напувати відваром з меліси гіперактивних дітей які нездатні зосередитися – рослина покращує пам’ять, усидливість і здібності до концентрації.

Настій або відвар меліси рекомендують приймати при виразках шлунку і дванадцятипалої кишки. Рослина покращує травні функції шлунку, виявляє жовчогінну і гемостатичну дію. Мелиссу корисно приймати для нормалізації сердечного ритму різного походження, нервового тремтіння.

Чай з меліси показаний гіпертонікам, людям, цукровим діабетом, а також тим хто страждає недокрів’ям і іншими хворобами, пов’язаними з порушеннями складу крові. Мелисса має здатність м’яко очищати кишковик, оновлювати склад крові і лімфи.

Рослина має цікаву особливість: для досягнення потрібного результату необов’язково приймати великі дози меліси, досить невеликої кількості, щоб досягти бажаного лікувального ефекту.

Завдяки противірусним властивостям, траву використовують для боротьби з різними вірусними захворюваннями: кором, грипом, герпесом. Меліса – це натуральний тонізуючий засіб, який допомагає впоратися з хронічною втомою, меланхолією, депресіями, зниженням працездатності, з наслідками фізичної і розумової перевтоми. Допомагає рослина і при шкірних хворобах: оперізувальному лишаї, екземі, нейродерміті, грибкових поразках шкірних покривів, вугровому висипі, а також укусах комах.

Листя рослини виявляє на організм протисудомну, болезаспокійливу, сечогінну, протиблювотну і спазмолітичну дію (знімають спазми мускулатури внутрішніх органів і кровоносних судин).

Мелісу не рекомендують вживати при індивідуальній непереносимості і артеріальній гіпотензії. Інших протипоказань у рослини немає.

26.01.2015



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2015p. 
На головну сторінку