Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №255 від 31.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Коментар спеціаліста

Чи варто виписати сестру?

Доброго дня, “Рівне-Ракурс”.

Дякую Вам за цікаву і змістовну газету. Я передплачую “Рівне-Ракурс” ось уже декілька років. У Вашій газеті можна почерпнути багато цікавої інформації. Якось я вирішила замінити двері. Відкриваю наступний номер газети: і ось - інформація про виготовлення та встановлення дверей. Зацікавила мене шафа-купе - в одному з номерів розповідь про виробника. Завжди читаю відповіді на запитання читачів, які стосуються соціальних та юридичних питань, і ця інформація стає у нагоді мені та моїм знайомим. Ваша “Рівне-Ракурс” - як подруга-порадниця. Так тримати!

А зараз і я хочу попросити у вас консультацію.

Я проживаю разом із батьками у приватному будинку в селі. В будинку прописані: я, моя донька, батьки та моя менша сестра, яка заміжня і проживає з чоловіком в іншому будинку. Мої батьки вирішили написати заповіт на мою користь. Заповіт було складено в нашій селищній раді, сплачено мито.

Дайте відповідь: чи має юридичну силу заповіт, складений в селищній раді, і чи моя сестра може оскаржити заповіт і отримати частину будинку після смерті батьків, бо вона прописана за нашою адресою. Можливо, краще її виписати, або який варіант ви порадите? Хоч як не гірко писати, старі батьки, які потребують догляду і турботи, не завжди потрібні, а на спадок охочих багато. Наперед вам вдячна.

Світлана Н.,

Рівненський район

За коментарем журналіст “РР” звернувся до головного спеціаліста сектору нотаріату Рівненського обласного управління юстиції Олени Запорожець:

- Заповіт, укладений в селищній раді, має юридичну силу відповідно до статті 1251 Цивільного кодексу України. Оскаржити цей документ можливо, коли зацікавлена особа звернеться до суду із заявою про те, що заповіт було складено під тиском, або він просто підроблений. Лише тоді суду доведеться вивчати й досліджувати подібні заяви. Виписка з будинку на дійсність заповіту впливу не матиме, оскільки це право кожної фізичної особи з повною цивільною дієздатністю. Втім, якщо сестра непрацездатна, на пенсії, то вона може через суд вимагати свою обов’язкову частину спадщини, яка не повинна бути меншою за половину частки, що належала б їй у разі успадкування за законом.

31.08.2006



Рівне-Ракурс №10 від 31.08.2006p. 
На головну сторінку