Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №696 від 02.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Спирт від ста бід

Спирт від ста бід

Для чого ж він, насправді, потрібен в домашній аптечці. Спирт буває різним. В медицині застосовують очищений 96-ти або 70-типроцентний етиловий спирт. Він так і називається – “медичний”. А ось технічний спирт категорично не можна використовувати для лікування. Навіть при зовнішньому застосуванні можуть бути опіки, а якщо спирт всмокчеться, то і отруєння неминуче.

Могутній антисептик

Корисна властивість спирту – знищення інфекції. Інша, не менш важлива – дубить шкіру.

Спирт закриває шкірні пори і не дає змогу мікробам вилізти назовні. Дякуючи цим якостям, його застосовують для знезараження ран, саден і подряпин. І якщо ви випадково порізались, а під рукою нічого немає, то зовсім необов’язково бігти в аптеку – місце ушкодження можна обробити спиртом або горілкою. Часто при голінні на шкірі з’являються мікротравми, тобто невидимі ушкодження, які можуть інфікуватися, тому до і після гоління слід обробити шкіру 70-процентним спиртом. І наступного ранку вам вже не доведеться споглядати огидні прищі.

Стоп запаленням!

Не обійтись без спирту при лікуванні фурункула і панариція (гнійне запалення пальця). Якщо в перші два дні після появи припухлості зробити компрес з горілкою або наполовину розведеним 96-процентним спиртом, то гнійник не утвориться. Розширюючи судини і прискорюючи кровотік, етанол розсмокче запалення. Не варто відмовлятися від обробки і при вже дозрілому гнійнику.

Добре витягують гній багатошарові пов’язки із декількох шарів марлі, просочених різними лікарськими препаратами і спиртом.

Ось приклад такої пов’язки:

Перша - марлева пов’язка з маззю Вишневського, а зверху на неї накладається серветка, змочена 40-процентним спиртовим розчином.

При рожистому запаленні мазі взагалі протипоказані, шкіру слід обробляти тільки 70-процентним спиртом – тоді запалення не буде поширюватися углиб.

Медичне застосування

Втроє розведений 96-типроцентний спирт корисно закапувати в “стріляюче” вухо. Якщо почати робити це відразу, можна запобігти гнійній атаці.

На жаль, мало хто знає, що спирт – це чудовий жарознижувальний засіб. В домашніх умовах він допоможе знизити температуру грудним дітям і хворим з блювотою. Розітріть розчином спирту спину і груди хворому, але не накривайте його ковдрою. Етанол швидко випаровується і знизить температуру шкіри і організму в цілому.

Будь-які корисні трави, які настояні на горілці або спирті, діють на організм сильніше, ніж відвари і настої. Етанол необхідний і для приготування домашніх лосьйонів. Ну а якщо ви самі, не користуючись послугами медиків, робите уколи і ставите банки, то без нього вам не обійтись.

Замість наркозу

Спирт є компонентом загальної анестезії, яку можуть застосовувати у випадку дефіциту медикаментів.

При опіках відразу ж обробіть шкіру етанолом. Швидко випаровуючись він охолодить поверхню, зменшить біль, а головне – стане на перешкоді утворенню пухирів.

Ще одна властивість спирту – протишокова. Він діє на організм як наркоз, і при травмі, коли під рукою немає знеболювальних препаратів, людині допоможе півсклянки розведеного спирту.

В особливих випадках психотропна дія алкоголю може притамувати найсильніші болі.

Метиловий спирт за запахом і смаком важко відрізнити від етилового розчину. Він надзвичайно небезпечний при прийомі внутрішньо, в кращому випадку призведе до сліпоти, а в гіршому – до смерті. Нерозбірливі любителі спиртного ризикують отруїтися. І врятувати такого “бідолаху” може тільки склянка розведеного етилового спирту – єдиної ефективної протиотрути.

Отже, пляшка спирту стане в пригоді в кожному домі.

Тільки не користуйтеся ним без потреби.

02.03.2015Валентина Копель, лікар-санолог ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2015p. 
На головну сторінку