Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №697 від 12.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Андрій Карауш - Водоканал працює стабільно

Андрій Карауш - Водоканал працює стабільно

Сьогодні, коли кількість проблем в економіці росте, як сніговий ком, підприємствам, що надають комунальні послуги доводиться “не солодко”. З одного боку, зменшення ділової активності і, як наслідок, падіння рівня споживання цих самих послуг “реальним сектором” економіки, з іншого - невпинне падіння реального рівня доходів населення, ріст паливно- мастильних матеріалів та електроенергії. Всі ці фактори об’єктивно сприяють погіршенню стану справ у комунальній галузі. Саме з такими думками автор йшов на інтерв’ю з керівником РОВКП “Рівнеоблводоканал” Андрієм Караушем.

- Андрій Петрович, як сьогодні виживає облводоканал?

- Чому виживає? Ми нормально працюємо. Минулий рік, завдяки збільшенню державою тарифів на водопостачання та часткове відшкодування з державного бюджету різниці в тарифах, ми змогли повністю розрахуватися із “Рівнеазотом”, за послуги по очистці стоків, нормально оплатити електроенергію та послуги підвищення тиску. Звісно проблеми є, але їх потрібно вирішувати у будь-які часи. Вважаю, під час кризи головне не панікувати, а працювати. Тоді і криза мине швидше. Якщо ж говорити про проблеми, то важким в нинішньому році видався січень. Це об’єктивно, бо майже два тижня свят, аж ніяк не сприяли нормальному розрахунку споживачів за комунальні послуги. Щоправда, вже минулого місяця стан розрахунків почав покращуватися, і сьогодні ми маємо оплати за спожиту воду на рівні 90%. Хочу подякувати за це нашим сумлінним абонентам. Іншою проблемою є різке подорожчання паливно – мастильних матеріалів. Наше підприємство має 117 одиниць автотранспорту, яке мусить щоденно працювати. Додаткові витрати на пальне є реальною проблемою, але ми шукаємо можливість заощадити на цьому виді витрат. Звичайно ж постійне зростання вартості електроенергії.

- Ваші прогнози на рік 2015?

- Вже сьогодні зрозуміло, рік буде складнішим за 2014. В людей зменшуються доходи і це сумний факт. За таких умов всім нам потрібно навчитися економити. Це розуміють наші громадяни. Наведу простий приклад – ще рік тому ми встановлювали за місяць близько ста лічильників води, сьогодні цей показник сягнув трьохсот. Тобто питання раціонального використання води стало на часі у більшості рівненських родин. Іншою проблемою є втілення інвестиційних проектів, які б дали можливість зменшити витрати водоканалів. На жаль, розраховувати в нинішніх умовах на державне фінансування не доводиться. В той же час, в умовах війни та економічної кризи, сподіватися на прихід в нинішньому році в галузь приватних інвесторів теж не доводиться. Це реальність. Тому потрібно шукати нестандартні рішення, бо тільки зменшення витрат в усіх комунальних підприємствах дасть змогу зменшити ріст цін на наші послуги. Іншого шляху не бачу.

12.03.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2015p. 
На головну сторінку