Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №697 від 12.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Весняна алергія

Весняна алергія

За даними статистики, у всьому світі 20-40% населення схильні до алергічних реакцій.І що ще більш невтішне - з кожним роком число хворих на алергію збільшується.

Алергія буває трьох видів: дихальна, харчова та контактна.

Список алергенів величезний, але до основних медики відносять: шерсть тварин, пилок квітучих рослин і цвіль.

Весняна алергія називається поліноз - від лат. поллін, що означає пилок. Перші ознаки весняної алергії зазвичай проявляються в середині квітня, як реакція на пилок вільхи, берези, ясена, клена, ліщини та ін. Приблизно 100 рослин можуть бути алергенами, і чим дрібніший їх пилок, тим алергія більш небезпечна. До прикладу, на пилок хвойних дерев алергія буває дуже рідко. Найбільшу небезпеку для алергіків представляє пилок, в’яза, берези, клена, дуба, вільхи, ясена, ліщини та акації.

Зазвичай алергічні прояви перестають турбувати до кінця травня, але не всіх алергіків. Приміром, страждаючим від алергії на березовий пилок протягом року рекомендується утриматися від вживання в їжу сирої моркви, червоних яблук, персиків, абрикосів і ківі. Тим, хто страждає від алергії на ліщину, не показаний фундук.

Причиною весняної алергії може бути спадковість, проте в цьому випадку проявляється поліноз, зазвичай, починаючи з семирічного віку.

До основних причин алергії фахівці відносять:

- неправильне харчування;

- слабкий імунітет;

- низьку стресостійкість організму.

У групу ризику, в першу чергу, входять жителі великих міст, що пов’язано з несприятливою екологічною обстановкою, високою запиленістю повітря та токсичними викидами підприємств промислових центрів.

Проявлятися поліноз може по-різному - це і легкий нежить, і ураження шкірних покривів і, навіть, напади бронхіальної астми. Але, зазвичай, весняна алергія супроводжується алергійним нежитем в поєднанні з кон’юнктивітом.

Цікаво, що 20% населення страждаючи від алергії, навіть не здогадуються про це, так як пов’язують алергічні прояви зі звичайною застудою. Але, незважаючи на схожість симптомів, прислухавшись до свого організму, можна побачити різницю. При алергії не підвищується температура, чхання буває багаторазовим і частим, виділення з носа рідкі і прозорі, як вода, з’являється свербіж у вухах, носі, горлі та ротовій порожнині. Свербіж і нежить стають сильнішими у вітряну і суху погоду, а в дощ, навпаки, слабшають. Симптоми застуди зазвичай не тримаються більше тижня, а алергічні прояви можуть турбувати набагато довше. Також увечері ви відчуваєте себе краще, ніж вранці, а вдома буває легше, ніж на вулиці. Це тільки для нетямущих весняна алергія не є серйозним захворюванням. Якщо нехтувати лікуванням, то можна отримати стрибкоподібні зміни температури тіла, гастрит, міокардити, не кажучи вже про ослаблення імунітету. А ослаблений організм починають атакувати вірусні інфекції, що накладаються на алергічну симптоматику і ускладнюють картину хвороби.

Лікування кожного алергіка індивідуально, однак існують деякі загальні тенденції.

Найефективніший спосіб, що позбавляє від алергії в 60-75% випадків - профілактична імунотерапія. Суть цього методу в тому, що в організм хворого вводять, поступово збільшуючи, дози алергену, роблячи людину несприйнятливою до них. Цей спосіб боротьби з хворобою потребує регулярного відвідування кабінету алерголога протягом 1-1,5 місяців, а також постійний лікарський контроль.

Інший спосіб боротьби з полінозом - комплекс заходів, що захищають безпосередньо в період цвітіння. В якості захисту від пилку рослин потрібно носити сонцезахисні окуляри, а також завісити кватирки дрібною марлею, використовувати домашні очищувачі повітря і т.д.

Медикаментозне лікування повинно бути симптоматичним і включати в себе, в першу чергу, антигістамінні (антиалергенні) препарати. Прийом цих препаратів полегшує перебіг хвороби, пом’якшуючи прояви пилкової алергії (риніт, кон’юнктивіт та ін.)

Крім медикаментозного лікування полегшити симптоми алергії допоможуть деякі заходи, наприклад, знаючи, що пік пилкування припадає на період з 5 до 10 годин ранку, по можливості потрібно змінити режим перебування на вулиці. Потрібно також намагатися уникати перебування на сонці і гуляти в сиру погоду, коли пилок прибитий до землі. Остерігатися потрібно і вітряних сухих днів. Якщо роботи у дворі в небезпечні години не уникнути, то використовуйте марлеву пов’язку, яка створить надійний бар’єр для проникнення пилку до слизистих оболонок. Намагайтеся навесні звести до мінімуму використання декоративної косметики. За допомогою душа і зміни одягу можна легко позбутися від пилку.

12.03.2015



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2015p. 
На головну сторінку