Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №697 від 12.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Пастернак

Пастернак

Висушені і розтерті в порошок коренеплоди пастернаку широко використовують в приправах, пряних сумішах. Застосовують в кулінарії також і свіже листя, що володіє слабким пряним смаком. Часто можна зустріти пастернак в заморожених овочевих сумішах для супів, а також в овочевих консервах.

У коренеплодах пастернаку міститься багато мінеральних солей, калію, кальцію, вуглеводів, заліза, фосфору, багаті вони і вітамінами - групи В, РР, С, нікотиновою кислотою, тіамін, рибофлавін, каротин. При проведенні фахівцями досліджень кореня пастернаку, в ньому виявлені ефірні олії, пектинові речовини, крохмаль, білкові речовини і клітковина. 

У наш час сучасна медицина використовує лікувальні властивості пастернаку при лікуванні та здійсненні профілактики різних серцево-судинних захворювань. Широко використовуються лікувальні властивості пастернаку і в народній медицині. Здавна народні цілителі застосовували настойки і відвари з цього чудесного коренеплоду як сечогінний засіб для позбавлення від набряків, стимуляції статевої діяльності, для підвищення апетиту, зняття болю різної локалізації, що виникає при печінкових, шлункових і ниркових кольках, при лікуванні бронхітів і інших захворювань дихальних шляхів як відхаркувальний засіб.

У період одужання вживання пастернаку має загальнозміцнювальну дію на ослаблений організм, допомагає швидше відновлювати життєві сили і додає бадьорості .

Наведемо приклади народних рецептів , які складені, враховуючи лікувальні властивості пастернаку.

- настоянка проти депресії : коренеплід пастернаку очистити, натерти на крупній тертці. Для приготування цілющої настойки потрібно 100 гр. подрібненого пастернаку і 0,5 л горілки. Змішати компоненти в скляному посуді і настояти, поставивши в темне місце при кімнатній температурі, періодично збовтуючи. Прийом: щоденно, три рази, по одній чайній ложечці.

- сироп, який застосовується для відновлення втрачених після хвороби сил , а також для підняття апетиту: пастернак очистити, потерти на тертці. Взяти масу в кількості 3х ст. л. і змішати з цукровим піском в рівних обсягах, додати склянку окропу і приблизно 15 хвилин проварити на водяній бані. Прийом: перед їжею (хвилин за 20), у кількості 2 ст. л.

Побічних ефектів при застосуванні засобів з пастернаку не виявлено.

12.03.2015



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2015p. 
На головну сторінку