Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №698 від 16.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Весняні хвороби, як не зловити застуду

Весняні хвороби, як не зловити застуду

Що й казати — дуже прикро “зловити” застуду навесні, коли все навколо цвіте й оживає. Зрозуміло, що лежати в ліжку з температурою і кашлем о цій порі вкрай невесело. Але лікарі застерігають: різке потепління часто вводить в оману, і люди втрачають пильність — завчасно знімають теплі речі, стоять на протягах. А імунітет після зими ослаблений, крім того, хронічні стреси і втома, яку нині переживає багато хто з нас, не сприяють зміцненню організму. Тому навіть мінімальний перепад температури надворі може завершитися лікарняним…

Лікарі давно звернули увагу, що весна є “традиційним” сезоном нового сплеску застудних хвороб і грипу. Адже за теплої погоди віруси, для яких мороз і холод є згубними, можуть знову активізуватися. Бактерії та мікроорганізми, що зазвичай провокують застудні захворювання, виходять з-під контролю: мороз уже їм не страшний, а сонце ще не настільки пекуче, аби знешкодити збудників хвороб.

Стрибки температури, мінлива погода не завжди дозволяють підібрати адекватний гардероб. Часто одяг, у якому виходимо з дому вранці, в обід виявляється надто жарким. Спітнівши, розстібаємо куртки або зовсім знімаємо верхній одяг. І варто постояти на протязі кілька хвилин, щоб застуда змінила ваші найближчі плани. А якщо вранці вдягнутися легко, то іноді надвечір без теплої кофтини можна змерзнути. Словом, весною доводиться воювати за здоров’я на різних “фронтах”.

Що ж маємо робити, аби віруси і застуди не завадили нам удосталь насолодитися квітучим бузком і каштанами? Профілактика грипу, наголошують лікарі, полягає насамперед у тому, щоб не пустити вірус грипу у свій організм. Обов’язково ретельно мийти руки з милом, щойно повернулися з вулиці, навіть якщо вам здається, що ви ні до чого там не торкалися. Навесні, в сезон футболок і безрукавок, мити руки варто аж до ліктів. Корисно промивати ніс теплим сольовим розчином або спеціальним спреєм для носа. Протягом дня протирайте руки вологими дезінфікуючими серветками.

Для зміцнення імунітету важливо частіше гуляти на свіжому повітрі, регулярно провітрювати кімнати, робити вологе прибирання. Вживати продукти, які допоможуть посилити опірні сили організму: часник, моркву, кисломолочні продукти.

До речі, захворівши, не поспішайте ковтати ліки. Скажімо, при болю в горлі, який тільки починається, спробуйте повільно жувати скибочку лимона. Якщо організм важко реагує на “чисту” кислоту, можете жувати тільки цедру. Речовини, які згубно діють на мікробів, містяться саме в ній. Після цього протягом години намагайтеся нічого не їсти і не пити. При болях у горлі також корисно полоскати його 3-4 рази на день теплим сольовим розчином із краплею йоду.

При нежитю допомагає контрастний душ на перенісся: протягом 5 хвилин чергуйте холодну і гарячу воду.

Якщо застуда вже перекинулася на бронхи, разом із медикаментозною терапією допоможе такий народний метод: обсмажте на вершковому маслі ріпчасту (до золотистого кольору) цибулю і жуйте її. Кашку з сирої цибулі, загорнену в марлю, прикладають при запаленнях мигдалин.

Від кашлю допоможе “бабусин” гоголь-моголь (яєчні жовтки, збиті з цукром і кількома краплями рому). Приймати ці ліки слід натщесерце. А брусничний сік із медом сприяє виділенню мокротиння при кашлю.

Добрий лікувальний ефект при грипі і застуді справляє чай із трьох трав. Візьміть по одній чайній ложці квіток липи, ромашки аптечної і листя м’яти. Суміш залийте літром окропу, настоянку пийте скільки захочеться. Можна додавати мед, але — не в гарячий напій, бо при високих температурах цілющі властивості меду руйнуються.

Звісно, всі ці маніпуляції слід погоджувати з лікарем. І пам’ятайте: застуда “любить” скигліїв. Якщо ви починаєте депресувати і “розкисати”, вона постарається будь-що вчепитися до вас. Якщо ви дивитеся на життя оптимістично і відразу готуєте мікстури, аби зупинити недугу, вона неодмінно залишить вас у спокої.

16.03.2015



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2015p. 
На головну сторінку