Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №700 від 02.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Про зміни в оподаткуванні ПДВ – під час “гарячої лінії”

Про зміни в оподаткуванні ПДВ – під час “гарячої лінії”

Черговий сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія”, що відбувся в ДПІ у м.Рівному, був присвячений питанням , які стосуються новацій в адмініструванні ПДВ, податкового компромісу та сервісів ДФС. Цього тижня з рівнянами спілкувався начальник Управління оподаткування юридичних осіб Сергій Войно. Пропонуємо вашій увазі відповіді на окремі питання, які надійшли під час сеансу.

- Чи має право платник податку на додану вартість, у якого станом на 01.02.2015 року обсяг оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн. грн., анулювати реєстрацію платника ПДВ?

- Згідно з п.п. “а” п.184.1 ст.184 Податкового кодексу України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається, зокрема, у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації по причині, коли загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми 1 млн. грн. за умови сплати суми податкових зобов’язань у випадках, визначених Кодексом.

Отже, платник ПДВ, у якого станом на 01.02.2015 обсяг оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн. грн., має право анулювати реєстрацію платника ПДВ.

- Чи може платник податків скористатись правом на податковий компроміс при виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання під час перевірки?

- Процедура податкового компромісу щодо розміру та строків сплати заниженого податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість поширюється також на випадки, коли у платника податків незалежно від процедури податкового компромісу за рішенням контролюючого органу розпочата документальна перевірка або складено акт за наслідками такої перевірки. У таких випадках платник податків має право подати до контролюючого органу, який призначив документальну перевірку або склав акт за результатами такої перевірки, відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань до податкових декларацій за звітні податкові періоди в порядку, визначеному п. 1 підр. 9 прим. 2 розд. ХХ Податкового кодексу.

- Як оподатковуються ПДВ операції з постачання відходів та брухту чорних і кольорових металів у 2015 році?

- Згідно з п.23 підр.2 р. ХХ Податкового кодексу тимчасово до 01 січня 2017 року від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

У минулому році такий перелік було затверджено постановою КМУ від 05.02.2014 р. №43. Дія вказаної постанови обмежувалася періодом до 1 січня 2015 року і на сьогодні відповідного нормативно-правового акту, який би затвердив новий перелік металовідходів, чи продовжував би дію постанови № 43, не прийнято.

Враховуючи викладене, операції з постачання та імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, що здійснювалися суб’єктами господарювання з 1 січня 2015 року та будуть здійснюватися до дати набрання чинності відповідної постанови КМУ, яка затвердить перелік пільгового металобрухту, підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах з нарахуванням податку за ставкою 20%.

- Чи можна включити до податкового кредиту податкові накладні, виписані у 2014 році?

- З урахуванням змін, внесених до п.198.6 ст.198 Податкового кодексу, з 1 січня 2015 року втратила чинність норма, згідно з якою у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігалося за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Платники, які не включили податкові накладні, складені до 1 січня 2015 року, до складу податкового кредиту відповідних періодів, можуть реалізувати своє право на формування податкового кредиту шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди з урахуванням вимог пункту 198.2 статті 198 розділу V Податкового кодексу України. Зазначене стосується податкових накладних, складених до 1 січня 2015 року, як в електронному, так і паперовому вигляді, як зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, так і тих, що за правилами, діючими до цієї дати, не підлягали реєстрації в ЄРПН.

- Платник податку складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної у грудні 2014 року на суму ПДВ, що не перевищує 10 тис. грн. Чи потрібно реєструвати в Єдиному реєстрі такий розрахунок коригування ?

- Якщо платник податку після 1 січня 2015 року складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, складеної до 01.01.2015 року, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис. грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН, і сума податку після коригування не досягає обсягу 10 тис. грн., то такий розрахунок коригування та податкова накладна реєстрації в ЄРПН не підлягають.

Якщо платник податку складає розрахунок коригування на суму , що перевищує 10 тис. грн., то такий розрахунок та податкова накладна підлягають реєстрації в ЄРПН. При цьому спочатку реєструється податкова накладна, а після неї розрахунок коригування, який складається в електронній формі.

- Чи можна на веб-сайті ДФС України знайти інформацію стосовно “порядності” бізнес-партнерів?

- На офіційному веб-сайті ДФС України створений банер “Дізнайся більше про свого бізнес-партнера”, який знаходиться на головній сторінці веб-сайту.

Зокрема, для перевірки надійності ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або його назву.

- Чи може платник ПДВ реалізувати своє право на отримання бюджетного відшкодування на рахунок у банку, якщо до 01.02.2015р. ним було прийнято рішення про зарахування належної суми бюджетного відшкодування у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних звітних (податкових) періодів?

- Пунктом 33 підр. 2 розд. XX Податкового кодексу встановлено, що за вибором платника податку, який він відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації, непогашені залишки сум податку на додану вартість, що були задекларовані до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 01.02.2015р. в рахунок зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних звітних (податкових):

а) збільшують розмір суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначену п. 200 прим. 1. 3 ст. 200 прим. ПКУ, з одночасним збільшенням розміру суми податкового кредиту у податковій декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення;

б) або підлягають поверненню платнику у порядку, визначеному ст. 200 ПКУ у редакції, що діяла станом на 31.01.2014р.

При цьому облік непогашених залишків сум податку, задекларованих до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 01.02.2015р. в рахунок зменшення податкових зобов’язань з податку наступних звітних (податкових) періодів здійснюється у відповідності до розд. ІХ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014р. № 966, зі змінами і доповненнями.

Відповідно до п. 6 та п. 7 розд. ІХ Порядку № 966 розрахунок суми бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 01 лютого 2015 року, що підлягає відшкодуванню відповідно до пп. “б” п. 33 підр. 2 розд. XX ПКУ, проводиться у таблиці 2 (Д2) (додаток 2 до податкової декларації з ПДВ).

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню за звітні (податкові) періоди до 01 лютого 2015 року, задекларована у рядку 30 декларації (рядку 3 таблиці 2 (Д2) (додаток 2)), відображається в інформаційній системі органів Державної фіскальної служби аналогічно показнику рядка 23.2.

Платники податку, які прийняли рішення про повернення такої суми бюджетного відшкодування на рахунок у банку, подають до контролюючого органу додаток 4 (Д4).

02.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.04.2015p. 
На головну сторінку