Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №700 від 02.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що таке італійські макарони і з чим їх їдять

Що таке італійські макарони і з чим їх їдять

Існує понад тридцяти видів всіх макаронних виробів.

Рігатоні, пенне рігате, люмаке - це види порожнистих італійських макаронів. Рігатоні - короткі, завдовжки 4 см і перетином 6-7 мм макарони, що нагадують вироби, під назвою “ріжки”, але не зігнуті, а прямі і з тоншого тіста. Каватаппі і фузіллі - гвинтоподібні макарони. Вони добре “захоплюють” своїми завитками густі м’ясні соуси типу болонез.

Фарфалле - метелики - зазвичай подаються з овочевим соусом, основою якого завжди виступають томати.

Пенне - це товсті макарони, порізані на шматки під гострим кутом завдовжки в 3-4 см і схожі на пір’я. Порожнисті макарони смакують з рідким сирним або томатним соусом.

Вермішель - в перекладі з італійського означає “черв’ячків”.

Спагеті - тонка (у сухому вигляді 2 мм в діаметрі) і довга (до півметра) ниткоподібна кругла локшина. Слово “спагеті” означає нитку, шпагат для зав’язування. Спагеті відварюються, як і всі інші види подібних виробів, в підсоленій воді, але мають ту особливість, що їх не можна ламати, а треба відварювати цілком у всю довжину. Оскільки жодна нормальна каструля не може вміщати відразу 50-75-сантиметрові “прути”, то спагеті ставлять зазвичай вертикально в каструлю і потім поступово згинають, у міру розм’якшення частини, що знаходиться у воді.

Інша особливість полягає в тому, що спагеті варять аль денте, тобто “на зубок”, їх не можна розварювати, а для цього вони повинні бути обов’язково всі однакової довжини: переламані спагеті - вже порушення правил, що відбивається на їх смаку. Третє правило: води повинно бути по масі втричі більше, ніж маса спагеті. На одну порцію вистачить 150 г сухих спагеті.

Як і з чим їдять спагеті

Їдять спагеті з різними приправами, але частіше всього з тертим твердим сиром і томатною пастою. Спагеті заправляються традиційними італійськими соусами або оливковою олією, спеціями і травами.

Методу їжі спагеті також необхідно дотримувати. Ложку тримають в лівій руці, а вилку в правій; вилкою беруть або наколюють і витягують порцію спагеті і, спираючись на ложку, намотують, не розриваючи спагеті, на вилку. Вилку із спагеті підносять до рота, а звільненою ложкою одночасно беруть приправу і закушують нею.

Без дотримання цих правил, їжа спагеті може привести до різного роду конфузів: ковзанню тарілок (якщо намотують на вилку, спираючись прямо на тарілку), спагеті, які не вдалося навернути на вилку, можуть вислизати на скатертину і на коліна їдців.

02.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.04.2015p. 
На головну сторінку