Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №703 від 21.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Рукола

Рукола

Чергова родичка з сімейства капустяних готова радувати нас своїм корисними властивостями. Знайомтеся – руккола, вона ж индау, эрука, гусеничник, рокет, як би не назвали цю рослину, менш корисного для здоров’я вона не стане. Навіть прискіпливі знавці правопису не загострюють увагу на тому, як правильно писати – руколла, руккола, рукола, корисні властивості цієї рослини “переважують” усе. Пояснити корисність руколи просто, ознайомившись з її складом.

Рукола містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Це мікроелементи: залізо, мідь, марганець, селен, цинк. Макроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, натрій. Вітаміни: В1 – В4, В5, В6, В9, -каротин (вітамін А), аскорбінова кислота (С), Токоферол (Е), філохінон (К). У молодих пагонах рослини присутньо багато йоду, особливо необхідного для мешканців віддалених від моря населених пунктів, і флавоноїдів, зміцнюючих кровоносні судини. Рукола корисна людям, що страждають від венозної недостатності, тромбофлебіту, підвищеного артеріального тиску.

Завдяки високому вмісту вітамінів, макро- і мікроелементів рукола є найсильнішим енергетиком, вона швидко приводить в тонус організм людини, підвищує працездатність, нормалізує водно-сольовий баланс і попереджає розвиток онкології. При цьому енергетична цінність рослини досить мала – 25 ккал на 100 г, тому вон так припала тим, хто на дієті, корисні властивості в сукупності з низькою калорійністю роблять цю траву незамінною для тих, хто хоче повернути або зберегти стрункість фігури.

Вживання руколи нормалізує обмінні процеси, покращує травлення, зміцнює нервову систему. Рукола показана при стресах і депресіях, підвищує рівень гемоглобіну, виводить надлишок холестерину, рекомендується при недокрів’ї. Регулярне вживання цієї корисної травички корисне хворим цукровим діабетом. Зелень рукколи є незамінним джерелом вітамінів і мікроелементів в період вагітності, під час лактації підвищує вироблення грудного молока.

Рукола справляє сечогінну і дезинфікуючу дію, полегшує стан при подагрі, запальних процесах в нирках і сечовивідних шляхах. Завдяки каро-тину покращує стан шкіри, нігтів і волосяного покриву. Масло руколы успішно застосовується для зміцнення волосяних цибулин і запобіже випадінню волосся.

Вживання рукколи корисно при ожирінні, лікарі рекомендують влаш-товувати розвантажувальні дні з включенням в меню одній тільки рукколи, вітаміни, що містяться в зелені нададуть необхідну енергію, а мінімум калорій допоможе позбавитися від зайвої ваги.

Ще одна важлива особливість рукколи: найсильніші антивиразкові якості. Вона ефективно бореться з виразкою стінок шлунку, значно знижує розміри вже існуючих виразок, перешкоджає розвитку нових вогнищ захворювання навіть при деяких порушеннях в лікувальній дієті.

Спрадавна відомо, що рукола – найсильніший афродизіак, корисні властивості цієї рослини широко застосовували для поліпшення еректильної функції у чоловіків. А італійські кухарі готували з руколою секретне зілля для збудження пристрасті (змішували чорний перець, мед і траву в пропорції 1:1:10) і приймали його щодня.

Вживання рукколи протипоказано при індивідуальній непереносимості, зелень слідує з обережністю вживати при сечокам’яній хворобі.

21.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2015p. 
На головну сторінку