Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Закон є закон

Судові рішення треба змушувати виконувати

Судові рішення треба змушувати виконувати

накладанням штрафів і втручанням прокуратури

Виграти справу в суді не завжди означає, що можна почуватися переможцем і спочивати на лаврах, чекаючи, поки рішення представників Феміди буде виконане. Адже, як свідчить практика звернень громадян до Центрів права Рівненської обласної громадської організації “Комітет виборців України”, судові рішення, на жаль, часто не виконуються.

Цю реалію сьогодення зараз на собі відчуває рівнянин Бречко, який виграв дві справи проти ЖКП “Сонячне”. Слід нагадати лише, що суд зобов’язав житлово-комунальне підприємство виконати ремонт зовнішніх стиків панелей квартири чоловіка, надати йому довідку про склад сім’ї та відшкодувати завдану моральну шкоду в сумі 800 гривень.

Проте, на цьому сутички між ЖКП та громадянином не припинилися, оскільки підприємство вперто не виконувало судові рішення. Це призвело до того, що пан Бречко звернувся у черговий раз до фахівців Рівненського КВУ, які допомогли йому скласти заяви про відкриття виконавчих проваджень до державної виконавчої служби. Згодом державний виконавець розпочав затягувати виконавчі дії. Тому Бречко, за допомогою юристів Центру права, направив начальнику державної виконавчої служби скаргу на бездіяльність підлеглого йому виконавця.

Як результат - справа нарешті рушила з місця. Державна виконавча служба за невиконання судових рішень наклала на житлово-комунальне підприємство два штрафи в розмірі 340 гривень. Начальником тієї ж виконавчої служби дані матеріали справи були спрямовані в прокуратуру. І лише тоді ЖКП виконало одне із судових рішень - відремонтувало зовнішні стики панелей квартири Бречка та надало йому довідку про склад сім’ї. Слід зауважити, що сам ремонт тривав усього 30 хвилин.

Враховуючи викладене, можна уявити, скільки ще інстанцій слід пройти громадянину, щоб виконати друге рішення з приводу відшкодування йому завданої моральної шкоди тим же житлово-комунальним підприємством.

14.09.2006Сергій ЗАТИННИЙ, юрист РОГО КВУ



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку