Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нове у законодавстві

Щодо оподаткування доходів від операцій з нерухомістю...

З 1 січня 2007 року набирає чинності Закон України № 3378 від 19.01.2006 р. “Про внесення змін до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” щодо оподаткування спадщини”. Прокоментувати цей документ ми попросили приватного нотаріуса Тамару Січову.

Суть вищеназваного документа полягає в тому, що законодавець нарешті встановив єдині правила оподаткування операцій із продажу нерухомого майна незалежно від часу набуття власності на таке майно.

- Тамаро Іларіївно, у яких випадках, згідно з новими змінами в законодавстві, прибуток, отриманий громадянином від продажу нерухомості, не буде оподатковуватися? Чи таке можливо?

- Прибуток, отриманий платником податку від продажу (не частіше одного разу) протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці) - не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

Якщо ж площа проданого об’єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина прибутку, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсоток від вартості об’єкта нерухомого майна.

Прибуток від продажу протягом звітного податкового року більше, ніж одного об’єкта, або від продажу об’єкта нерухомості іншого призначення чи від продажу об’єкта незавершеного будівництва підлягає оподаткуванню за 5-відсотковою ставкою.

Варто наголосити, що держава встановила єдині правила гри на ринку купівлі-продажу нерухомого майна як для резидентів (фізична особа, яка проживає в Україні), так і для нерезидентів, що є необхідним для гарного інвестиційного клімату в Україні.

- Розкажіть, будь ласка, про порядок оподаткування спадщини.

- Законодавець уже вкотре робить спробу впорядкувати оподаткування спадщини. За правилами, які почнуть діяти з 1 січня 2007 року, при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (її батьки та батьки чоловіка чи дружини, чоловік або дружина, діти як фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, в тому числі, усиновлені нею), будуть оподатковуватися за нульовою ставкою податку будь-які об’єкти спадщини.

Для тих, хто не потрапив до попередньої категорії, законодавець також змінив ставку і визначив їм 5 відсотків до будь-якого об’єкта спадщини.

А от при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента оподаткування буде здійснюватися за ставкою податку в розмірі 15 відсотків (замість діючих сьогодні 30 відсотків).

- Чи існують пільги при оподаткуванні для інвалідів та соціально незахищених верств населення?

- Так, до особи, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти, чи дитини, яка позбавлена батьківського піклування, застосовуватиметься нульова ставка оподаткування.

Згідно з законом, не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної часткової чи спільної сумісної власності, а також батьками дітей, у тому числі зачатими за життя та народженими після, і дітьми батькам, у межах їх частини часткової власності.

14.09.2006



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку