Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Професійна освіта вищого гатунку

Випускаємо в життя справжніх майстрів

Навчальний заклад, історію якого розповів кореспонденту “РР” старший майстер виробничого навчання Андрій БРЕЧКО, був створений в Острозі 20 серпня 1944 року. Перший випуск нараховував лише 50 учнів. Далі їх кількість поступово зростала, розширювалася навчальна база.

У 1974 році в училищі навчалося вже майже 600 студентів. Разом із дипломами будівельників вони стали отримувати свідоцтво про середню освіту. В ті ж часи були побудовані навчальні корпуси, два гуртожитки. Оздоблювальні роботи в новому приміщенні виконували самі учні. Власними силами побудували монтажний полігон, переходи між корпусами, зимовий сад, конференц-зал.

У 1994 році СПТУ-1 було реорганізоване у Вище професійне училище №1. За 62 роки його існування, дипломи кваліфікованих будівельників отримали понад 15 тисяч випускників. Нині у ВПУ №1 здобувають освіту 700 юнаків та дівчат. Більшість нинішніх вступників керуються бажанням отримати престижну будівельну професію, розраховуючи після закінчення ВПУ продовжити навчання у вузі. Під час канікул вони працюють на будівництві, заробляючи “стартовий капітал” для самостійного життя.

З теплотою згадує Андрій Андронович випускників минулих років. Є серед них депутати Верховної Ради, керівники підприємств, навчальних закладів, лікарі й художники. Та більшість не зрадила обраній професії - працюють у будівельній галузі. Передають свої знання новим учням навчальних закладів профтехосвіти випускники ВПУ №1, а нині майстри виробничого навчання Василь Голубенко, Віталій Най, Володимир Демчук.

- Пригадую, - ділиться спогадами Андрій Бречко, - як у 1986 році на чолі збірної групи студентів і викладачів приїхав у м.Володарка, де будували житло для евакуйованих із Чорнобиля. Учні так перейнялися співчуттям до чужої біди, що їх не треба було заохочувати: працювали з повною самовіддачею. Якось потрібно було облаштувати септик. Домовився з екскаваторником, а він чомусь не прийшов. То наші хлопці (треба зізнатися, з числа не дуже дисциплінованих) пізно ввечері викопали лопатами яму 4х4х2 метри, а зранку встали і разом з усіма пішли на роботу. Там, де росли бур’яни, за 19 днів ми звели чотирикімнатний будинок з підсобними приміщеннями, побудували льох, сарай, заасфальтували подвір’я.

Відмінник народної освіти, ветеран праці, кавалер ордена “Знак пошани”, делегат і член президії ІІ з’їзду працівників освіти України Андрій Андронович Бречко віддав училищу 40 років свого трудового життя. Він і сьогодні бадьорий, повний сили і енергії. І знову, як кожного вересня, першокурсники усіх відділень приходять познайомитися з майстром і перейняти від нього трудові навики й уміння. А головне правило у нього просте: “Роби, як я, роби разом зі мною, роби краще, ніж я!”.

Професій хороших багато

Аби отримати спеціальність, не варто чекати закінчення школи. Адже, поряд із вищими навчальними закладами нині у молоді дуже популярні й професійні училища. Разом із здобуттям професії, учні отримують й освіту. Для прикладу, вище професійне училище №1, що знаходиться за адресою: вулиця Степана Бандери, 69 у Рівному, пропонує дівчатам та хлопцям після закінчення 9 класу освоїти потрібні спеціальності. Нині в училищі триває набір на штукатурів, лицювальників-плиточників, малярів із здобуттям повної загальної освіти. Що прикметно, попит на фахівців цих професій нині дуже великий як в обласному центрі, так і на Рівненщині.

14.09.2006Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку