Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кінець світу?

Розкрито таємницю «Апокаліпсису»

У йорданській пустелі знайшли гігантський метеоритний кратер, що вказує на страшну катастрофу, яка відбулася ще в кам’яному віці. Як припускають учені, саме цей катаклізм міг знайти відображення в шумерських легендах про кінець світу та біблійному “Апокаліпсисі”.

“Боги Ануннакі здіймали догори палаючі смолоскипи, що кидали яскраве світло на землю…Небеса наповнилися розпачем, і денне світло згасло в мороці… Земля розкололася, немов глиняний горщик”, - важко знайти більш вражаючий опис кінця світу, ніж в “Епосі про Гільгамеше”.

Тепер дослідники знайшли у йорданській пустелі сліди гігантського катаклізму, який, можливо, послужив історичною основою для шумерської легенди, що виникла понад чотири тисячі років тому. Ця епохальна оповідь, у свою чергу, перегукується з біблійним сюжетом про загибель світу.

Отже, на кордоні Саудівської Аравії знайдено гігантський кратер, що виник у результаті удару метеорита менш, ніж 10 тисяч років тому.

Власне, кратер був виявлений і позначений на геологічних картах ще у шістдесятих роках, однак тоді його вважали згаслим вулканом. Помилку помітив німецький геолог Вернер Шнайдер з Технічного університету Брауншвейга, повідомляє Spiegel Online.

Польові дослідження підтвердили його підозри – причиною утворення кратера стало падіння метеорита діаметром майже сто метрів.

Шнайдер та його колеги з Йорданського університету знайшли, зокрема, кварцові мінерали, потривожені колись ударною хвилею. Характер зміни кристалічної решітки підтвердив “метеоритну” версію.

Крім того, на удар космічного тіла вказує рельєф місцевості – концентричні кола, у центрі яких розташований пагорб, що утворився внаслідок удару метеорита об земну поверхню.

Швидкість руху небесного гостя складала близько 160 тисяч кілометрів на годину, а сила вибуху при зіткненні в тисячі разів потужніша від руйнівної дії бомби, скинутої на Хіросіму. На кілометри вгору піднялися мільйони тонн породи, пилюки і диму. У радіусі сотні кілометрів від епіцентру буквально все було моментально випалене.

Якщо люди кам’яного віку спостерігали цю катастрофу (вибух було видно за тисячі кілометрів), то вона справила на них незабутнє враження і не могла не залишитися в пам’яті. Отже, цей регіон небезпідставно вважається “колискою людства”.

Якщо час катастрофи визначений правильно, то це, мабуть, “найсвіжіший” метеоритний кратер на Близькому Сході.

“Катастрофа, напевно, знайшла відображення в міфах і легендах народів кам’яного віку. Звичайно, вони використовували трохи іншу термінологію, ніж нинішні фахівці NASA”, - зазначає Шнайдер. Він додає, що картина, яка постала перед свідками древнього катаклізму, дуже нагадує йому пасажі з “Апокаліпсису”.

14.09.2006Правда.Ру



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку